Власники євроблях знайшли новий спосіб, як уникнути розмитнення авто та продовжувати їздити в Україні на авто з іноземною реєстраціїєю і далі на законних підставах.

Про це повідомила керівника консульського відділу посольства України у Варшаві, передає "Укрінформ".

Зокрема, водії "євроблях" масово стають на тимчасовий консульський облік при Генконсульстві України за кордоном, що дає право на багаторазовий перетин кордону без розмитнення автомобілів.

Постановка на тимчасовий консульський облік при Генконсульстві України за кордоном дозволяє українцям здійснювати багаторазовий (кожні п'ять днів), а також транзитний (до 10 днів) перетин кордону, а також право на перебування такого автомобіля в Україні без виїзду за кордон до 60 днів.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"
Показати ще

Стати на тимчасовий консульський облік за кордоном можуть власники річних віз, а також ті, хто має дозвіл на тимчасове та постійне проживання в Польщі.

У консульствах скаржаться, що наплив євробляхерів дуже ускладнює роботу відомств, адже крім євробляхерів є і більш важливі справи.

"В останні дні в консульських підрозділах дипломатичних установ України в країнах Європи різко збільшилася кількість випадків постановки на тимчасовий консульський облік, який займає 90% загальної кількості всіх здійснюваних консульських дій", - повідомила консул.

Щодня стати на консульський облік приходить кілька сотень чоловік, вони просто займають чергу під консульством ще з ночі.

З огляду на те, що за день відділ максимально може прийняти приблизно 150-160 осіб, то створюється напруженість і максимально ускладнюється доступ до консульської установи інших громадян України.

За словами керівника консульського відділу, масова постановка власників "євроблях" на тимчасовий консульський облік може також негативно вплинути на голосування під час президентських і парламентських виборів в Україні.

Консул пояснила, що люди, які стають на консульський облік винятково з метою уникнення процедури розмитнення автомобілів, автоматично вносяться до списку виборців при консульській установі. Отже, вони не зможуть проголосувати за місцем проживання в Україні.

Дипломати закликають переглянути закон, щоб консульський облік не був прив'язаний до ввезення транспортних засобів.

Нагадаємо, в Раді готують нові зміни до закону про розмитнення.

Як повідомляв портал Знай.ua, власники євроблях, які не в змозі розмитнити авто, збувають залізних коней просто за копійки.

Також Знай.ua писав про те, що на кордоні утворилось ціле кладовище євроблях.