Іван Молчальник

У цю неділю віряни православної церкви вшановують пам'ять святого Іоанна Мовчальника, єпископа Колонійського.

У стародавні часи на Івана (Іоанна) Мовчальника було прийнято якомога менше говорити і навіть писати. Взагалі слова без зайвої необхідності в цей день намагалися не вживати. Вважалося, що той, хто на Івана мовчить, той наступний рік красномовний буде. З ранку віряни тихо стояли перед іконою Івана Мовчальника, молилися і осмислювали свої вчинки.

преподобний Іван Мовчальник, єпископ Колонійський

В народі знали, що мовчання в цей день не тільки позбавить від негараздів, але і приверне до людини удачу. «Іван мовчить, добра чутка справа ростить», – говорили наші предки. Деякі також вірили, що нечисть у цей день може вкрасти голос.

Третя неділя Адвенту

На цьому тижні віряни відзначають третю неділю Адвенту. Йому передують перша і друга неділі, які наповнені відповідними звичаями. Цього дня традиційно запалюють перші дві свічки і приєднують третю свічку — Свічку Пастухів.

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Плату за світло нараховуватимуть по-новому Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Третя неділя Адвенту

Варто уточнити, що Свічка Пастухів означає пришестя Ісуса Христа в серця через віру в Його святе Слово. Згідно з переказами, як пастухи побачили Спасителя власними очима і увірували, так і ми бачимо Його очима віри. Крім того, свічка символізує те, як ми ділимося своєю вірою в Христа, подібно до пастухів, що розповідають про Спасителя всім зустрічним людям.

Відзначимо, що в західних католицьких церквах кольорами Адвенту вважаються фіолетовий (ліловий або пурпурний). В таких кольорах зазвичай виконані декорування в церквах і на їх території, а також одяг священнослужителів. При цьому оселі людей теж витримані в спокійних відтінках фіолетового кольору. Однак тільки в третю неділю Адвенту допускаються прикраси в рожевому кольорі. Рожевою ще може бути і Свічка Пастухів.

традиції свята на фото

Іменини в цей день

Андрій, Гаврило, Георгій, Єфрем, Іван, Микола, Сава, Федір.