Як відомо, Адвент (від лат. adventus — пришестя) — це передріздвяний час, до якого приурочені численні католицькі церковні обряди і традиції. Іншими словами, Адвент — час очікування Різдва Христового.

Перша письмова згадка про чотиритижневий період підготовки до Різдва виявлено в 6 столітті (в 524 році), коли Синод єпископів у Лериді заборонив весільні урочистості, починаючи з самого Адвенту і до Богоявлення.

Відомо, що Адвент включає в собі 4 неділі, а точніше 3 повні тижні з додаванням від 1 до 6 днів в залежності від того, на який день тижня припадає Різдво. Варто уточнити, що всі неділі в грудні до Різдва прирівняні за своєю значимістю до важливих католицьких свят, і якщо на неділю Адвенту випадає інше свято, то воно автоматично переноситься на понеділок.

Третя неділя Адвенту 2018: головні традиції свята

На цьому тижні віряни відзначають третю неділю Адвенту. Йому передують перша і друга неділі, які наповнені відповідними звичаями. Цього дня традиційно запалюють перші дві свічки і приєднують третю свічку — Свічку Пастухів.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Варто уточнити, що Свічка Пастухів означає пришестя Ісуса Христа в серця через віру в Його святе Слово. Згідно з переказами, як пастухи побачили Спасителя власними очима і увірували, так і ми бачимо Його очима віри. Крім того, свічка символізує те, як ми ділимося своєю вірою в Христа, подібно до пастухів, що розповідають про Спасителя всім зустрічним людям.

Відзначимо, що в західних католицьких церквах кольорами Адвенту вважаються фіолетовий (ліловий або пурпурний). В таких кольорах зазвичай виконані декорування в церквах і на їх території, а також одяг священнослужителів. При цьому оселі людей теж витримані в спокійних відтінках фіолетового кольору. Однак тільки в третю неділю Адвенту допускаються прикраси в рожевому кольорі. Рожевою ще може бути і Свічка Пастухів.