У багатьох католицьких храмах за чотири тижні до Різдва (25 грудня) починається передріздвяний період. У деяких країнах віряни називають його різдвяним постом, а в інших — для цього періоду немає певної назви, але частіше за все ці чотири тижні іменуються Адвентом.

Відомо, що Адвент включає в себе 4 неділі, а точніше 3 повні тижні з додаванням від 1 до 6 днів в залежності від того, на який день тижня припадає Різдво. Варто уточнити, що всі неділі в грудні до Різдва прирівняні за своєю значимістю до важливих католицьких свят, і якщо на неділю Адвенту випадає інше свято, воно автоматично переноситься на понеділок.

Цікавий факт: слово «адвент» походить від латинського «adventus», що означає «прихід», «пришестя». Перша письмова згадка про чотиритижневий період підготовки до Різдва виявлено в 6 столітті (в 524 році), коли Синод єпископів у Лериді заборонив весільні урочистості, починаючи з самого Адвенту і до Богоявлення.

Другу неділю Адвенту 2018: традиції світлого свята

За весь час у різних країнах світу склалися власні національні традиції, пов'язані з цим світлим періодом, але зараз є типові прикмети, що вказують на настання Адвенту — це вінок і календар Адвенту.

Популярні новини зараз
Готуємо теплі шкарпетки та кофти: синоптики попередили українців про похолодання після Великодня ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

За католицькими традиціями друга неділя Адвенту відзначається рівно через тиждень після першої неділі Адвенту. У цей день прийнято запалювати Свічку пророцтва і другу свічку у вінку Адвенту — Вифлеємську свічку. Віфлеємська свічка являє пришестя на землю Ісуса, Сина Божого, народженого від Діви Марії. Це світлий символ готовності зустрічати Немовля Христа.

Цей період вважається часом для покаяння, тому в цей час парафіянам рекомендується здійснити таїнство сповіді, а духовенство носить облачення фіолетового кольору, що символізує образ покаяння. Крім цього в період Адвенту Церква особливо закликає християн до благодійності, вчинення справ милосердя та допомоги нужденним.