У Спасо-Преображенському кафедральному соборі вінницький митрополит Симеон відслужив літургію і після неї оголосив парафіянам, що це приміщення відтепер належить Єдиній Помісній Церкві, котру офіційно створили 15 грудня.

Інформацію підтвердив протодиякон Владислав Демченко. За його словами, всі священики собору служили недільне богослужіння разом з митрополитом, крім одного протодиякона.

Спасо-Преображенський кафедральний собор
Спасо-Преображенський кафедральний собор

Демченко запевнив: люди ніяких змін не відчують, і уточнив, що служби в храмі будуть правитися на тій мові, на якому побажають самі парафіяни.

"Сьогодні в Києві відбудеться синод УПЦ МП, на якому замість Симеона виберуть архієпископа або священика в іншому чині, який очолить єпархію замість Симеона", - сказав він.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Спасо-Преображенський кафедральний собор
Спасо-Преображенський кафедральний собор

Симеон був одним з двох ієрархів УПЦ МП, які взяли участь в об'єднавчому соборі 15 грудня. Раніше він говорив, що "з нами або без нас церква буде створена".

Об'єднавчий cобор Української православної церкви
Об'єднавчий cобор Української православної церкви

15 грудня 2018 року на об'єднавчому соборі була заснована єдина автокефальна Українська православна церква, яку очолив єписков УПЦ КП Епіфаній: саме він отримає Томос від Вселенського патріархату. Онуфрій більше не є митрополитом київським, він - митрополит РПЦ в Україні.

Епіфаній
Епіфаній

У Московському патріархаті заявили, що ці ієрархи більше не мають до них ніякого відношення і "створюють нову церкву".

Дивіться: Об'єднавчий собор у Києві

Нагадаємо, колишній керівник "Правого сектора", а нині – лідер " Української добровольчої армії" (УДА) Дмитро Ярош заявив, що має намір "оголосити полювання" на "московських попів" (представників Української православної церкви Московського патріархату). Як повідомляв "Знай.ua", Московський патріархат екстрено зібрав Синод через Єдину Українську Церкву. Також "Знай.ua" писав, одіозний чиновник проспонсорував церкву і опинився на іконі в числі святих.