Вінницька громада і парафія Свято-Преображенського собору УПЦ МП у Вінниці підтримали митрополита Вінницького і Барського Симеона і перейшли під юрисдикцію нової автокефальної православної церкви України.

Як заявив керівник прес-служби Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко.

Спасо-Преображенський кафедральний собор

У Вінниці невідомі захопили кафедральний собор: що відбувається.

Також Демченко повідомив вірянам про своє рішення про перехід до Православної української церкви. Після божественної літургії він зробив звернення до громади і спитав, чи підтримує громада його рішення і церковна громада собору та парафіяни надали згоду.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Наразі це перша і ще й досі єдина з церковних громад УПЦ МП у Вінниці, яка надала згоду на перехід до новоствореної Православної української церкви.

Варто відзначити, що митрополит Вінницький та Барський Симеон виявився у числі небагатьох з Московського патріархату, які публічно оголосили про участь в Об'єднавчому соборі.

Що ж стосовно владики Симеона, то він залишиться Вінницьким митрополитом і Барським, але вже під керівництвом Православної церкви України.

А що стосовно його посади в УПЦ МП, то, як повідомив Владислав Демченко, тепер на позачерговому синоді владику Симеона, найімовірніше, знімуть з посади керівника Вінницької єпархії. Демченко зробив висновок, що наразі він в іншій церковній структурі.

15 грудня було обрано Об'єднавчим собором митрополита Епіфанія (Думенка) Переяславського і Білоцерківського на пост голови єдиної Православної церкви України.

Президент України Петро Порошенко презентував його як митрополита Київського і всієї України.

Серед кандидатів на місце голови був митрополит Симеон.

Після свого обрання голова закликав архієреїв та вірян приєднатися до новоствореної Православної церкви України.

Нагадаємо, раніше Варфоломій відхрестився від церковного "престолу" України.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Об'єднавчий собор в Україні: вслід за вірянами Київ "окупували" тисячі силовиків.

"Знай.uа" писав, що Патріарх Кирило поскаржився Папі Римському та ООН на Україну.