Повір'я і традиції

На Русі вважали, що до Рождетва треба відкласти всі розважальні гуляння. Більше великих свят в цьому році не було, навіть вважалося, що цей день проводити межу між святами в бущуем році і в цьому: «Преподобний Аброс сорок свят відкинув», — приказували наші предки. Чоловіки починали різати курей і свиней, коптити рибу, сало і м'ясо. А жінки наводили порядок в домі, перевіряли заготовки і вішали нові фіранки.

Дівчата шили наперед, щоб встигнути зібрати собі придане. А батьки милувалися майстринею і її роботою: «Червона шовчинка по срібному полі снує — дівка на життя шиє». За народним повір'ям, чим красивіше дівчина зшиє вбрання, тим більше уваги на неї скоро звернуть женихи, а значить і заміж швидше вийде.

Прикмети і приказки

  • Погода на Амвросія є дзеркальним відображенням січневої погоди. А наступні 11 днів показують погоду на наступні місяці. Так, погода 21 грудня показує лютий, 22 грудня – березень і так далі.
  • Якщо стоїть ясна погода – скоро будуть морози.
  • Якщо сонце ховається в хмарах – буде снігопад. Якщо воно оповите туманним колом (застилає туман), то бути хуртовині.
  • Якщо сніг щільно ліг до огорожі - майбутній врожай буде бідним, а якщо між огорожею і снігом зазори - багатим.
  • Якщо сніг лежить мокрий, то літо буде вологим і дощовим. Якщо сухий, то літо буде сухим.
  • Збираючись у цей день на полювання, треба глянути на собаку. Якщо вона валяється в снігу, йти не можна - може в дорозі застати завірюха.
  • Жінки, що народилися 20 грудня, — хороші рукодільниці. Носити їм слід чорний агат або сердолік.

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині