В Кабміні внесли на розгляд законопроект про захист диких тварин.

Домашніх тварин можна експлуатувати. Але зоозахисники ради і такої ініціативи. А ось в цирку законопроект не вітають, радячи захисникам тварин вирішувати більш важливі проблеми. Приміром, з ліцензуванням дресирувальників. Адже дресирувальником може стати хто завгодно, оскільки вивчитися на нього не можна.

Тварини в цирку

Ініціатива Мінприроди передбачає п'ятирічний перехідний етап, перш ніж заборона та адміністративна відповідальність за його порушення набуде чинності. Циркам пропонують дати час припинити прийом нових звірів, ідентифікувати наявних і знайти для них нові будинки.

"Світова практика передбачає п'ятирічний період, щоб догодити і цирк, і тваринам", - говорить Олександр Тодорчук, один із засновник руху UAnimals.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

"У першу чергу потрібно заборонити прийом нових тварин, а потім почати ідентифікувати усіх наявних. Адже на сьогоднішній день ніхто в госцирках не може сказати, скільки звірів у них міститься", - каже Олександр.

За його словами, цирки можуть зв'язатися з міжнародними організаціями, які не відмовлять у допомозі і знайдуть місце для тварин в реабілітаційних центрах не тільки на території України, але і за кордоном.

- "В Україні продовжують з'являтися притулки для тварин, постраждалих від жорстокого поводження. І якщо ви туди заглянете, то відразу пропадають питання про необхідність їх розвитку. Наприклад, під Житомиром є притулок "Біла Скеля", куди нещодавно привезли ведмедів, яких утримували в цирку. Ведмедиці Юля і Любочка - тварини зі стереотипною поведінкою (повторювані однорідні дії, що іноді призводять до самокалечению тварин. Це може бути покусування лап, біг по колу, виття, несподівана агресія до людей. Такі розлади властиві звірам, які більшу частину життя провели в дуже тісних клітках. У них величезні проблеми зі здоров'ям. Наприклад, набагато менше свого нормального росту, так як містилася в дуже маленькій клітці і не змогла вирости. А ще вона нічого не бачить. Її засліпили в цирку, щоб вона не боялася софітів. Також в обох ведмедиць цироз печінки, оскільки в цирку їм давали алкоголь. Після таких історій розумієш - треба докласти всіх зусиль, щоб забезпечити звірам нормальне життя."

Нагадаємо, У центрі Києва скажена щур покусав дівчину

Як раніше повідомляв "Знай.uа" Зоозахисники обурюються: слон намагався підкріпитися і застряг у паркані, що огороджує поля. Для тваринного історія закінчилася трагічно

Також "Знай.uа" писав про те, що У США заборонили циркові номери з тваринами