Верховна Рада України прийняла законопроект № 5309, яким зобов'язала Українську православну церкву Московського патріархату в обов'язковому порядку вказувати в назві належність до російської православної церкви. За документ проголосували 240 народних обранців.

Проект зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказувати у своїй статутній назві приналежність до релігійної організації за межами України, центр якої знаходиться в країні, яка визнана законом як така, що здійснила військову агресію проти України і тимчасово окупувала територію України.

Крім того, законопроектом визначено, що якщо протягом чотирьох місяців після вступу закону в силу релігійна організація, зокрема УПЦ МП, не внесе відповідні зміни в свою назву і не подасть ці дані в реєстр, то її статус втрачає відповідність в тій частині, де зазначено назву.

Перед голосуванням біля трибуни виступали кілька фракцій, а після прийняття рішення виступив лише представник фракції "За життя". Він зазначив, що чинним Української православної церкви є митрополит Онуфрій, а все інше, на його думку – спекуляція.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій переконаний, що це рішення историчне і закликав всіх депутатів його підтримати. Варто відзначити, що воно було внесене у Раду ще в 2016 році, однак на слухання його винесли у вересні 2018 року, а проголосували – в грудні.

Російський президент Володимир Путін, у свою чергу, вважає, що створення Єдиної Української Православної Церкви – це пряме втручання в церковне життя. Також Путіну ввижається втручання Вашингтона, що також обумовлено прийдешніми виборами. Як переконаний російський лідер, нічого хорошого в прийнятому рішенні для релігійної свободи немає.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що білорусам заборонили відвідувати службу в Православній Церкві України.

Як повідомляв портал "Знай.uа": митрополити один за іншим збігають з УПЦ МП і переходять в помісну церкву.

ТакожЗнай.uа" писав, що глава Російської православної церкви не може прийти в себе після створення ЄПЦУ.