Історія свята

Анфіса вийшла заміж за римського сановника і була християнкою. За переказами її хрестив Амвросій Медіоланський, день пам'яті якого відзначали вчора. Тоді в Римі було поширене аріанське хрещення. Дружина градоначальника запропонувала його Анфісі, але дівчина відмовилася, не бажаючи відмовлятися від Христа, чим викликала гнів влади і її спалили на багатті.

Патапій Фівський народився у християнській родині, а коли досяг повноліття пішов у єгипетську пустелю від суєти світу. Через багато років він прославився аскетичними подвигами, і багато людей приходили до нього за порадою. Але Патапій, бажаючи перебувати в безмовності, пішов у Константинополь, де влаштував собі келію.

Традиції свята

В цей день всі дівчата на Русі повинні були прясти, вишивати, шити і ткати, при тому в самоті. Інакше їх наврочать, а якщо не виходило усамітнитися, потрібно було провести обряди від псування. «На Анфісу дівка шиє, але зайві очі при тому шиттю — на вроки», — говорили наші предки і радили молодим рукодільницям обвити навколо зап'ястя шовкову нитку, щоб не вколотися голкою. Такий же обряд одночасно захищав від гикавки і позіхання.

Популярні новини зараз
Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Орнаменти вишивки були насамперед оберегом, також як і різні прикраси. У чоловічих костюмах їх завжди було менше, тому що чоловіки сильніше жінок, в тому числі і перед нечистю. Поділ, рукава і воріт покривали вишивкою, щоб нечисть не могла пробратися в тіло людини.

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині