У понеділок, 24 грудня, за народним календарем відзначається Ніконів день (за старим стилем – 11 грудня). Також православна церква вшановує пам'ять преподобного Нікона Печерського ігумена Києво-Печерської лаври. За звичаєм в цей день наші пращури розпалювали багаття на славу сонця. Також по сонцю передбачали погоду на найближчі місяці.

Ніконів день 24 грудня: головні заборони свята

В цей день люди моляться святому Нікону, щоб відігнати нечисту силу і злих духів. Крім того, люди вірили, що святий може подарувати заспокоєння кожній душі.

святий Нікон Печерський

24 грудня наші пращури запалювали лампади і закликали сонце зійти на землю. Вважалося, що в цьому випадку можна буде врятуватися від відьом, які, за повір'ями, у відсутності сонячних променів набирали велику силу і розважалися тим, що псували звичайним людям життя.

Цікаво, що нечисту силу часом наділяли і достоїнствами. Так, якщо у людини починалася лихоманка, то вигрібали грубну золу, виходили на вулицю і ставали спиною до вітру на кожному перехресті. Вимовляли замовляння і вірили, що вихори віднесуть хворобу.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Ще в цей день намагаються загадати найзаповітніше бажання. Для цього потрібно провести спеціальний обряд: відламати гілку яблуні і поставити у воду. Якщо вона до Різдва розпуститься, то бажання здійсниться, а якщо ще і зацвіте, то в будинку неодмінно оселяться щастя і радість.

Сни, які присняться 24 грудня мають такі значення: куріпок щипати — до обману; масло збивати — до багатства; кульгавий кінь — до порожнього шляху; лева побачити — до неспокою; пірнати — до божевільного вчинку; ображати свого начальника — до підвищення по службі; говорити з Христом — попередження про біду; говорити з Богоматір'ю — до смутку про дітей; розмовляти зі святими отцями — до доброї слави; з дияволом говорити — до спокуси; гидувати кимось — до розорення; радіти — до сліз; відро наповнювати — до сліз; охати — до здоров'я; побачити блазня — до насмішок; побачити швабру — до брудної роботи.