На офіційному ресурсі президента України Петра Порошенка оприлюднили петицію із проханням відновити обороноздатність країни шляхом відновлення ядерної зброї.

Автори пропонують залучити фахівців для відновлення ядерного статусу країни, а також відновити балістичні ракети, здатні нести ядерні боєголовки ("Скальпель", "Воєвода") на підприємстві "Південмаш".

Крім того, радять виділити фінансування на створення всіх умов для виробництва, зберігання і модифікації ядерної зброї. Петиція була створена 20 грудня і має 37 з 25 тис. yеобхідних голосів. Збір підписів триватиме ще 88 днів, повідомляє Politeka.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

З огляду на зобов'язання України ліквідувати всю ядерну зброю на її території, 5 грудня 1994 між Україною, Російською Федерацією, Великобританією і Сполученими Штатами Америки був підписаний так званий Будапештський меморандум, за яким раніше перераховані держави-учасники повинні поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України, утримуватися від будь-яких проявів агресії щодо України, в тому числі і від економічного тиску.

Держава добровільно втратила ядерний статус 2 червня 1996. У грудні 1994-го Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) як неядерна держава, а остання боєголовка була вивезена до Росії у серпні 1996 р.

У рамках трьохсторонньої угоди США і Росія дали гарантії щодо територіальної цілісності і незалежності України, а також відмовилися від використання проти неї сили "у відповідності з принципами Заключного акту ОБСЄ".

Добровільна відмова України від ядерної зброї трактувалася як перша подібна акція у світовій практиці на фоні бажання інших держав отримати контроль над військовим атомом.

Єдиною державою, яка відмовилася від розробок у ядерній галузі, була Південно-Африканська Республіка, яка фактично виміняла таке рішення в обмін на позиції лідерства на Африканському континенті. Але рішення ПАР не йде у порівняння з рішенням України. Хоча б тому, що у ПАР ядерної зброї не було.

Подальші події у відносинах із Росією показали наскільки непродуманим і злочинним стосовно своєї країни виявився подібний крок.

Постійні торгівельні війни, військовий конфлікт на Сході України і окупація Криму показали, що Росія не збирається виконувати свої зобов'язання згідно з умовами договору як гарант нашої територіальної недоторканності.

Дивіться: Леонід Кравчук пояснив, чому погодився віддати ядерну зброю

Нагадаємо, Кравчук розповів, як здолати армію Путіна на Донбасі. Як повідомляв "Знай.ua", страшні пророцтва Джахара Дудаєва почали збуватися. Також "Знай.ua" писав, полковник розповів, як силовики вербують колишніх злочинців в Україні.