До Нового року залишаються лічені дні, тому підготовка до зимових святкувань йде повним ходом. Готуються до новорічних свят і по обидва боки лінії розмежування на Донбасі. Зустрічати Новий рік готуються і в анексованому Росією українському Криму.

Про те, як виглядає передноворічна метушня на вулицях окупованих Донецька і Луганська, а також прифронтового Краматорська і анексованого Сімферополя розповіли журналісти спецпроекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.

В окупованому Донецьку за два тижні до Нового року на ринках людно. У кожного свої клопоти: хтось прийшов за ялинкою, хтось – за продуктами, а хтось обирає подарунки.

Традиційно великий ажіотаж біля яток з ялинками.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

"Цю ялинку людина купила за 400 рублів (близько 170 гривень – ред.) разом з упаковкою", – каже продавець.

Сосни у Донецьку можна придбати від 80 гривень. Ціна залежить від висоти і пишності дерева, пояснюють продавці. Їх до окупованого Донецька везуть з Росії. А ось ялинки в Донецьку зустрічаються дуже зрідка.

У магазинах користуються попитом новорічний декор, штучні ялинки і, звичайно ж, алкогольні напої. Так, "Артемівське" ігристе вино коштує 130 гривень. Є і закордонне – з Білорусі. Найдешевший – винний напій російського виробництва – коштує 59 гривень. Пляшка "Радянського шампанського" – 77 гривень.

Багато хто, ще за радянською традицією, заздалегідь закуповує продукти до Нового року – скуповують зелений горошок, крабові палички, кукурудзу, ананаси. Люди купують все для того, щоб накрити класичний святковий стіл.

По інший бік лінії розмежування – у підконтрольному Україні прифронтовому Краматорську – ялинок також немає, тільки сосни.

Продавець розповів, що їх везуть із Харківської області привезли. Коштують від 200 гривень.

Покупці зауважують, що ціни виросли, хоч і незначно. Чималий вибір на краматорському ринку штучних ялинок. Їм надають перевагу ті, кому шкода зрубаних дерев.

Новорічні ціни у Криму

У супермаркетах анексованого Росією українського Сімферополя – підготовка до свят теж у розпалі. На прилавках – переважно товари російського виробництва.

Так, наприклад, підроблена "Ікра "Староруська" коштує 39 рублів (близько 16 гривень – ред.). І навіть чорна є – теж 39 рублів. Є ікра з морських водоростей, імітована зерниста чорна. Справжню ікру тримають за склом холодильників, звідки її видає продавець.

І яка ж ікра без шампанського? Кримське шампанське "Новий Крим" коштує приблизно 117 гривень. Також у супермаркетах можна знайти і "Артемівське" шампанське. Але якщо в Донецьку таке коштувало 130 гривень, то в Сімферополі – 193 гривні.

В асортименті є й інші спиртні напої.

"Російський коньяк трирічний, три зірочки, виробляється в республіці Дагестан. Вартість – 600 рублів (близько 252 гривень – ред.). Горілка "Путінка" – 430 рублів (близько 180 гривень – ред.). Робить Москва", – розповіла одна з жінок-покупців.

Кримське шампанське "Новий Крим" коштує приблизно 117 гривень. Також у супермаркетах можна знайти і "Артемівське" шампанське. Але якщо в Донецьку таке коштувало 130 гривень, то в Сімферополі – 193 гривні.

На кримських базарах – теж повно товарів до Нового року. Живі сосни везуть до анексованого Росією українського Криму з російського міста Пензи. Оцінюють дерева за висотою: один метр коштує близько 210 гривень.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як супермаркети збувають зіпсовані продукти на Новий рік.

Як повідомляв портал Знай.ua, по закінченню новорічних свят кияни можуть віднести ялинки до спеціальних пунктів прийому, де утилізують дерева.

Також Знай.ua писав, який найкраще презент піднести своїм коханим людям на Новий рік