У Хмельницькій області лейтенантка строкової служби військової частини А-1358 заявила про сексуальні домагання з боку командира частини. Факти, які свідчать про домагання, жінка виклала у скарзі до Хмельницького зонального відділу Військової служби правопорядку, копію якої передала Центру інформації про права людини.

У зональному відділі ВСП підтвердили Центру інформації реєстрацію заяви, вона зареєстрована під номером с-39 від 22 грудня.

24-річна Валерія Сікал розказала, що була призвана як офіцер на строкову службу 26 грудня 2017 року, оскільки вона закінчила військову кафедру при Сумському державному університеті і є військовозобов’язаною. Жінка отримала посаду інженерки відділення технічного контролю.

Як розповідає Валерія, у перший день служби, 3 січня 2018 року, полковник, командир частини, наказав жінці сісти у свою цивільну машину і привіз до будинка в лісі. Там він запропонував своє заступництво та легке проходження служби в обмін на секс із ним:

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

“Як будеш зі мною добра, то буде все в тебе добре, а як ні, то я тобі покажу гірші сторони армії”.

Водночас він брав її за руки, за коліна, обіймав та намагався помацати груди.

“Він сказав, що знає про те, що я нещодавно втратила батька, хоча цього не було в особовій справі, адже батько помер прямо перед призовом”, – зауважила Валерія.

Незабаром до них приїхав інший чоловік, якого полковник відрекомендував як начальника поліції міста Славути. Із ним також потрібно було бути доброю.

Чоловіки наполягали, аби Валерія пила алкогольні напої, щоб “зняти напругу”. Вона відмовлялася, говорила, що не може вживати алкоголь через стан здоров’я.

Чоловіки продовжували тиснути на Валерію, але полковнику зателефонували з частини і повідомили, що приїхав перевіряльник, тож він змушений був терміново повернутися.

Утім, цього ж вечора полковник наказом викликав Валерію до службової квартири для відряджень. Жінка побоялася йти одна і попросила піти з нею сусідку по кімнаті. Там був ще один чоловік, якого полковник відрекомендував як перевіряльника і сказав, що його теж потрібно розважити. Чоловіки знову пропонували вживати алкоголь. Валерія сказала, що не виконуватиме такі накази і пішла.

За словами Валерії, протягом року, що минув, було кілька епізодів, коли командир усним наказом намагався схилити підлеглу до статевих стосунків із ним чи з іншими чоловіками, яких потрібно було “розважити та задобрити”.

Зокрема, коли в серпні вона під час добового наряду перебувала в кімнаті відпочинку, він прийшов з іншим військовослужбовцем і сказав:

“Роздягайся, лягай, до тебе богатирі прийшли, будеш нас обслуговувати”.

Вона відмовилась і втекла.

Валерія запевняє, що через її відмови командир створював їй ускладнення під час несення служби, відмовляв у відпустках та не дозволив рекомендовану лікарем госпіталізацію, коли вона захворіла.

Також Валерія повідомила, що командир кілька разів приходив до її службової квартири та знову домагався. За її словами, полковник мешкає в службовому будинку разом із дружиною, але навіть звернення до неї не допомогли вплинути на цю ситуацію.

Водночас сам командир частини спростував обвинувачення Валерії Сікал у сексуальних домаганнях.

"Це все її фантазії. Я не міг її домагатися, адже в неї є безпосередній керівник і все наше спілкування йде через нього. Зокрема, всі накази", – сказав командир.

За його словами, звинувачення Валерії пов’язані з тим, що вона хотіла піти в кількаденну відпустку у зв’язку зі своїм весіллям, призначеним на 19 грудня, а він її не міг відпустити через оголошений у цей період воєнний стан.

"У мене ніхто не йшов у цей час у відпустки – ні солдати, ні офіцери. Тільки дві жінки в декретних відпустках перебували. Декретну чи у зв’язку з вагітністю відпустку я б дав їй", – підкреслив командир.

Він додав, що пропонував Валерії та її чоловіку швидко без церемонії розписатися поблизу частини в селі Цвітоха чи в місті Славута, а після закінчення воєнного стану взяти повноцінну відпустку.

"Але вона хотіла весілля у Вінниці, казала, що в неї гості запрошені. А коли я відмовив, пообіцяла, що в мене будуть проблеми і вона буде скаржитися на мене", – розповів командир.

Він підтвердив, що служба правопорядку вже почала перевірку за заявою Валерії, але впевнений, що розслідування доведе його невинуватість.

Також він запросив журналістів приїхати і на місці подивитися на ті документи, які свідчать про його правоту. Зокрема, підтверджують, що його зауваження до роботи Валерії мали підстави.

Однак, інша військова Світлана, яка 19 грудня цього року одружилася з ветераном АТО Олексієм. Разом з новим чоловіком вона звернулися зі скаргою до Військової служби правопорядку, Військової прокуратури у Вінницькій області та відділу поліції у Вінниці.

Як розказав Олексій, під час прийняття заяви в Хмельницькому зональному відділі ВСП вони почули, що це не перша скарга на сексуальні домагання з боку цього командира, але для вжиття заходів поки немає достатньої кількості доказів.

Нагадаємо, за тяжкі злочини в зоні АТО судять 152 українських солдата. Мова йде про вбивства і зґвалтування. Таку сумну статистику навів головний військовий прокурор України Анатолій Матіос в ефірі українського каналу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в одній з українських військових частин стався нещасний випадок. Повідомляється про вибух. В результаті інциденту постраждав 20-річний солдат ВСУ.

Також "Знай.uа" писав, в Україні з 11 січня 2019 року набудуть чинності зміни у Кримінальному кодексі щодо зґвалтування та сексуального насильства.