У Міністерстві соціальної політики розповіли, як оформити субсидію у 2019 році та заявили, що жителі багатих будинків шахраювали для її отримання.

Про це розповів генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко розповів у інтерв'ю виданню Економічна правда.

Нещодавно уряд змінив процес надання субсидій. Раніше, щоб отримати таку допомогу, потрібно було надати дані про доходи тих, хто зареєстрований у помешканні. Деякі люди успішно маніпулювали цими даними, щоб отримати субсидію.

За словами Музиченка, створена навесні 2018 року база Єдиного реєстру одержувачів субсидій дала можливість у відкритому доступі за певними параметрами перевірити, на які квартири оформлені субсидії.

"Ми провели цікавий експеримент: взяли найдорожче житло в столиці і порівняли, чи оформлені на нього субсидії. Виявилося, що у багатоповерховому будинку, який було здано в експлуатацію кілька років тому — один квадратний метр там коштує 70 тисяч гривень — в окремих мешканців є субсидія!", — наголосив Музиченко.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Чиновник розповів, що в такому будинку було зареєстровано близько 15 квартир, які мали субсидію. Саме це показало, що процес отримання грошової допомоги у виплаті комунальних послуг потрібно змінити.

"Це був дзвіночок, який нам говорив, що з системою щось не те. Ми поїхали в це районне управління соцзахисту і декілька годин вивчали портрет одержувача субсидій в такому будинку. Як виявилося, в 80% випадків таку субсидію отримувала мати з дитиною за відсутності зареєстрованих інших членів домогосподарства або сім'ї", — пояснив чиновник.

"Тобто елементарно в квартирі реєструвалася мати й дитина. Ця мати, як правило, перебувала в декретній відпустці або у відпустці по догляду за дитиною до досягнення дитиною 3-річного віку. Відповідно, маючи офіційний дохід 860 гривень на двох, можете здогадатися, які там були розміри субсидій", — зазначив він.

Тому, за його словами, один з критеріїв, який змінився з травня, полягає у тому, що доходи всіх членів сім’ї незалежно від того, де вони зареєстровані і де вони фактично проживають, враховуються при призначенні субсидії.

Нагадаємо, що українцям пояснили, як вибити з держави виплати за неякісну комуналку. Кабінет Міністрів затвердив розроблений механізм перевірки якості житлово-комунальних послуг.

Як повідомляв "Знай.ua", уряд перевірить облгаз на дотримання законодавства.

Також "Знай.ua" писав, що українцям заборонили встановлювати газові котли в квартирах.