Новий закон про комунальні послуги може змусити українців платити більше. Передбачається введення пені за борги. Крім того, Кабмін хоче ввести абонплату на всі послуги ЖКГ.

Про це повідомляють представники уряду.

Якщо такий борг протримається до року, заплатити доведеться на 1,5 млрд грн більше. Максимальний розмір пені, згідно з документом, не може перевищувати 100% боргу. А окрім основних тарифів з'явиться ще й абонентська плата.

На сьогодні заборгованість населення за комуналку становить 40 мільярдів гривень.

пошта
\

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще


Нові правила


Закон "Про житлово-комунальні послуги" прийняли ще торік, але за новими правилами корисутватимуться та платитимуть українці за комунальні послуги з травня 2019 року.


Отже, що змінить закон:

- за прострочення платежів доведеться сплатити пеню (0, 015 від суми боргу);

- введуть абонплату на комуналку;

- українці будуть зобов'язані пускати в квартири/будинки комунальників;

- за борги тепер можна буде відключати господарства під послуг ЖКГ;

- комунальники платитимуть штрафи за відключення послуги без причини;

Після набуття чинності нового закону українці повинні вибрати постачальника комунальних послугта укласти зним договір.

гроші

Пеня за борги: як і коли будуть нараховувати

Нарахування пені за прострочення - звична практика для більшості європейських країн, дло того ж там суми штрафів набагато більші.

Починаючи з 20 травня українці, які платять за комуналку із запізненням, платитимуть штрафи. Юристи наголошують, що за вже існуючі дорги до цієї дати пеня призначатися не повинна.

Розмір пені — лише 0,01% боргу. Наприклад, якщо сім'я платить у середньому 1500 грн за комуналку в місяць і прострочила платіж на 90 днів, сума боргу збільшиться приблизно на 27 грн. Така пеня майже не відчутна. У першій редакції закону штрафи були удесятеро більші, але до другого читання суми урізали.


Абонплата: коли та скільки заплатимо

Згідно з новип проектом кабінету міністрів, максимальна абонплата буде розраховуватися за формулою:

мінімальна зарплата × 2,58 × коефіцієнт витрати,

Коефіцієнт витрати: гаряча вода і тепло — 0,004; холодна вода —0,0035; вивезення сміття — 0,0015. Отже, у 2019 році максимальна абонплата на тепло, гарячу воду становитиме 43 грн, на холодну воду — 37,6 грн і на вивезення сміття — 16,1 грн.

З ростом мінімальної заробітної плати також будуть збільшуватися і максимальні розміри абонентської плати. Таким чином, українці платитимуть за комуналку, як і за товар, навіть у тому випадку , коли послугами не користуються.

"Плата за абонентське обслуговування — платіж, який споживач платить виконавцю комунальної послуги з індивідуального договору про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку", — йдеться у документі.

Нагадаємо, українці почали здавати сусідів через незаконні субсидії.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, у кількох областях ситуація з оформлення субсидій дуже загострилась, люди обурені.

Також портал Знай.ua писав, що українцям повідомили про можливе підвищення пенсійного віку.

Дивіться: За комуналку можна оплатити за допомогою QR-коду