Новий 2019 рік

Новий рік по всьому світу відзначався ще в давні століття. Точна дата його виникнення невідома, але збереглися записи, що традиція святкування, бог-покровитель і ритуали зустрічі Нового року існували ще при Юлії Цезарі. Багатовікові обряди лягли в основу сучасного свята, і відображають національну особливість кожної країни.

У більшості людей прийнято наряджати ялинку, пити шампанське під бій курантів, чекати на позитивні зміни і висловлювати сподівання на краще в наступному році.

День Іллі Муромця

У цей день на Русі шанували пам'ять Іллі Муромця — билинного богатиря, якого вважали рятівником Києва від татарського Калин-царя. Ілля Муромець разом із Добринею Нікітічем та Альошею Поповичем — вартові Київської Русі, уособлення мужності і слави.

У цей день потрібно вклонитися рідній землі і згадати славні подвиги народних героїв. В наші дні Ілля Муромець вважається покровителем військових і прикордонників.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Найкращою стравою до столу в цей день було смажене порося. А за прикметами дня селяни ворожили, чи буде врожайним наступаючий рік. Для цього йшли на перехрестя, креслили на землі палицею хрест і прикладалися до нього вухом: якщо чулося, що їдуть санчата з вантажем, це обіцяло багатий урожай. Вважалося, що сильний вітер у цей день обіцяє урожай горіхів, а місячна зоряна ніч — гороху, сочевиці і ягід. Якщо ж погода була теплою — очікували, що вродить жито.

Урочистість Пресвятої Богородиці

1 січня католицька церква відзначає свято, присвячене Діві Марії — Урочистість Пресвятої Богородиці або Свято Марії — Цариці світу. Воно завершує собою Октаву Різдва і входить в число свят, коли відвідування меси обов'язкове. Крім того, дата відома ще з 4 століття.

Марія, мати Ісуса Христа, у християнській традиції — Богородиця (Матір Божа), і найбільша з християнських святих. У католицькій традиції непорочне зачаття самої Діви Марії (її батьками) розглядається як природна умова, яка підготувало її до ролі матері Спасителя.

Іменини в цей день

Григорій, Ілля, Тимофій.