Конституційний Суд України визнав законним скасування грошової допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років і скорочення розміру допомоги під час її народження.

Таким було рішення суду від 7 листопада 2018 року.

Так, Конституційний суд розглянув подання 50 народних депутатів щодо відповідності Конституції положень пункту 7 розділу 2 закону "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні".

новонароджені

Цими положеннями, що набули чинності 1 липня 2014 року, було передбачено скорочення матеріальної допомоги під час народження другої і третьої дитини та встановлення єдиного розміру соціальної допомоги під час народження дітей у сумі 41 280 грн. Також було скасовано допомогу з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Автори конституційного подання заявили, що оскаржувані положення закону звужують конституційні права на соціальний захист громадян. КС розглядав цю справу з 15 грудня 2015 року. Суд зазначив у своєму рішенні, що до конституційних прав соціального захисту належить тільки право на отримання пенсії.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

соцвиплати

КС зазначив, що матеріальна допомога з догляду за дитиною є додатковою державною допомогою і має стимулювальне значення. Водночас суд підкреслює, що цих видів допомоги не зафіксовано в Конституції і, очевидно, їх було ухвалено парламентом для збереження фінансових спроможностей України у складній економічній ситуації. Зважаючи на це, КС визнав оскаржувані положення такими, що відповідають Конституції. Рішення суду є остаточним і не підлягає оскарженню.

пологовий будинок

Нагадаємо, депутати виступили з ініціативою, щоб після народження дитини, молоді мами виходили з декретної відпустки раніше. Тим, хто піде працювати, держава виділить допомогу в розмірі 1500 грн для того, щоб частково покрити витрати на няню. Українці цій ідеї м'яко кажучи не зраділи.

Як повідомляв портал Знай.ua, телеведуча Маша Єфросиніна відповіла на одне з головних питанб українських матусь, чи кричить вона на дитину. Відповід вразила усіх.

Також Знай.ua писав про те, що українці отримають "дитячі" гроші по-новому.

Дивіться: Як працює в Україні оновлений закон про аліменти