Служба безпеки України почала розслідувати проведення "Першого національного українського конгресу" і створення "Української народної армії" в Празі (Чехія). У період з початку по кінець травня минулого року ймовірно сталася спроба захоплення влади, що випливає з матеріалів суду.

За даними СБУ, 24-26 травня 2018 року в Чехії було проведено захід під назвою "Перший національний український конгрес" (ПНУК), на якому було проголошено, що Верховна Рада України, Генеральна прокуратура України та Міністерство внутрішніх справ України нелегітимні і є злочинними організаціями, а ПНУК - єдиний легітимний законодавчий орган влади України.

Також було проголошено, що судовою гілкою влади є "Український народний трибунал", а для виконання вироків "трибуналу" створюється власна спецслужба - "Таємна екзек'юта". Одночасно учасниками ПНУК було оголошено про створення низки парамілітарних структур, у тому числі "Української народної армії" (УНА).

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Головне завдання цієї організації полягало у перешкоджанні Національній гвардії України та поліції, а згодом – насильницькому захопленні влади і поваленні конституційного ладу. Представникам угрупування доручили організувати розвідувальну діяльність і сприяти "Таємній екзек'юті" у здійсненні посягань на життя і здоров'я державних і політичних діячів України.

Всього збиралися створити до 5 "легіонів" УНА, при цьому найбільш швидко відбувається формування керівного складу легіону УНА "Центр", підрозділи якого діють на території Києва, Київської, Житомирської, Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей та міста Кременчук (Полтавська область). Лідером ПНУК є Рустам Ташбаєв.

На з'їзді в Празі у травні 2018 року єдиним кандидатом у Президенти України від ПНУК було обрано активіста Євромайдану Івана Бубенчика. У грудні 2018 року київський суд за клопотанням СБУ призначив судово-лінгвістичну експертизу заяв, оприлюднених на з'їзді ПНУКа і особисто Ташбаєвим щодо захоплення влади в Україні.

Дивіться: Блокування СБУ діяльності агентурної мережі російської воєнної розвідки на Миколаївщині

Нагадаємо, Клімкін пояснив, чому українці не зможуть проголосувати в Росії. Як повідомляв "Знай.ua", в РФ пред'явили звинуваченняу шпигунстві затриманому американцеві. Також "Знай.ua" писав, Центральна виборча комісія оприлюднила список тих, хто подав документи для реєстрації кандидатом на виборах президента України.