Повір'я

Щоб худоба та птиця домашня добре пережили зиму, їх годували спеціальними коржами з висівок. Але вірили, що нечисть намагається проникнути в бабин кут і поцупити щось або зіпсувати. Тому коржі або відразу несли в хлів, або загортали в рушник. А ясла в хліві обсипали листям чортополоху, що теж повинно було відігнати нечисть.

За народним повір'ям сьогодні не можна працювати з гострими предметами, інакше якщо людина пораниться, то весь рік буде хворіти. Жінкам заборонялося підрубувати і підшивати поділ, щоб не вкоротити собі вік. Сьогодні не роблять серйозні операції, їх переносять на інший день.

Наші пращури помітили, що погода Федулова дня пророкує погоду листопада. «Прийшов Федул — вітер подув», – говорили на Русі. Вітер вважався хорошою ознакою — він обіцяв багатий урожай.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

А ще сьогодні сняться віщі сни. Муха або її дзижчання обіцяють конфлікти на роботі, кров і м'ясо – поповнення сімейства, бруд і безлад означають тривалі неприємності, а школа, вчитель або канцелярія – гіркий досвід.

Прикмети і приказки

  • Який Федул, такий і листопад.
  • Прийшов Федул — вітер подув.
  • Якщо в Федулів день виє вітер і падає сніг, то у липні буде неприємно й сиро.
  • Якщо немає ні вітру, ні снігу, то врожай у цьому році буде багатим.
  • Якщо у цей день кішка лізе в тепле містечко погрітися – чекай тривалих морозів.
  • Якщо кінь почав хропіти, скоро почнеться снігова буря.
  • Якщо турбуються курки – буде сильна завірюха.
  • Народжені 5 січня після заходу літ обов'язково вийдуть з усіх життєвих перипетій переможцями.

Раніше Знай.ua писав, скільки українці будуть відпочивати цього року. Вже відомий повний список вихідних і святкових днів у 2019 році.

Нагадуємо, у Донецьку в новорічну ніч явно показали, що Донбас – це Україна

Раніше Знай.ua повідомляв, що після отримання Томосу українці масово переходять у ряди УПЦ КП.