16 років поспіль Тетяна Швець із Чернівців працювала в Іспанії. Чого тільки не доводилося виконувати: і посуд мити в ресторанах, і прибирати у квартирах заможних людей.

Жінка офіційно працевлаштувалася, отримала тимчасовий дозвіл на проживання, однак торік, під час чергової поїздки додому, на угорсько-українському кордоні у неї відібрали паспорт та депортували.

Робота за кордоном: реальність проти мрій

Зараз вона отримує мінімальну пенсію в Україні: 1300 гривень, цього ні на що не вистачає – або на ліки, або на харчі. Пропонують вакансії прибиральниці, у кращому випадку – продавця із зарплатнею у дві-три тисячі гривень

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Відпрацювавши 18 років на заводі "Кварц" у відділі технічного контролю, після зупинки заводу опинилася у центрі зайнятості. Відтак працювала секретарем у УМВС у Чернівецькій області, після скорочення – секретарем у школі. Торгувала навіть гарбузами на тротуарі та гранатами на Калинівському ринку, але заробітків не вистачало на прожиття.

Шукала роботу більше тижня, харчувалася у церкві: таким, як вона, інколи виносили печиво із молоком чи пляшку води. Потім помітила оголошення, що потрібна працівниця в ресторан у містечку Viladrau.

Згодом українку уже добре знали у тому містечку та рекомендували на роботу як хорошого працівника. Уже з офіційними документами та візою заробітчанка щороку навесні приїжджала на два тижні у відпустку додому.

У 2012 році у Тетяни Швець завершився термін дії закордонного паспорта. У консульстві Барселони їй продовжили дію документа ще на 10 років. Паспорт у червоній обкладинці не замінили на документ нового зразка, оскільки консульство не мало бланків.

"Угорський митник узяв лупу і довго перевіряв мій паспорт, він сказав, що документ недобрий. Йому не сподобався штамп, сказав, що він розмитий. У мене забрали паспорт і депортували на п’ять років з Шенгенської зони", – пригадує вона.

Тетяні надали перекладача, та сказала – штамп нібито нечіткий, тобто віза не дійсна. Але натякнула, що можна дати 500 євро і все вирішиться дуже швидко. Хоча на ці гроші треба було працювати цілих три тижні.

Наразі за справу українки в Іспанії взявся адвокат. Тетяна Швець чекає на рішення генерального суду, з надією отримати право в’їзду до Іспанії. Але там, на відміну від нас, чимало позитивного, хоча б та сама медицина:

"В Іспанії мені довелося робити операцію на ногу після серйозного перелому. Поверталася з роботи від однієї сеньйори і впала, послизнувшись на мокрому моху та жолудях в лісі. Вісім місяців після перелому не могла ходити, але до мене тричі на тиждень приїжджали реабілітологи. Операцію мені зробили абсолютно безкоштовно. Усі ліки за рецептом теж отримала безкоштовно. 13 ампул з ліками, які вартують по 50 євро за одну, усе це входило у безкоштовне лікування за страховкою", - додала українка.

Іспанці, на думку Тетяни, чудові люди, роботодавці ніколи не ставилися до неї погано, втім повернутися навряд чи зможе і захоче. Бо були випадки, які краще не згадувати – коли, приміром, з неї знущалися через незнання мови.

Тому заробітчанка дала кілька порад тим, хто все ж таки наважиться їхати за кордон:

Якщо маєте старий паспорт з візами та штампами, краще оформити новий.

Добре, якщо маєте знайомих чи родичів у країні, куди їдете, вони можуть допомогти.

Зарекомендуйте себе чесним, відповідальним працівником.

Дивіться: як живуть українці за кордоном?

Нагадаємо, стало відомо, скільки грошей перерахували українці з-за кордону.Як повідомляв "Знай.ua", Німеччина запропонувала українцям дещо краще за Польщу. Також "Знай.ua" писав, Порошенко розповів, скільки українців скористалося безвізом.