Судовий позов митрополита Вінницького і Барського Симеона про поновлення на посаді, в УПЦ сприйняли як намір повернутися під крило Московського патріархату.

Таку позицію висловили представники Української православної церкви (МП), натякнувши на "стрес" священника, який нібито захотів до них повернутися, передає Радіо.Свобода.

"Із розумінням сприймаємо стресовий стан та духовну дезорієнтацію митрополита Симеона, після переходу із незалежної та самокерованої Української Православної Церкви до Церкви, що не тільки повністю підпорядкована Константинопольському Патріархату, а й такою що є його частиною навіть без права називатись "українською", – ідеться в заяві УПЦ (МП).

Також в Московський філіал пояснив, які процедури доведеться пройти Вінницькому митрополиту, щоб примкнути до однієї з релігійних організацій.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Якщо митрополит Симеон вважає себе кліриком новоствореної "Православної Церкви України", то його поновлення в УПЦ можливе через покаяння. У випадку, якщо митрополит Симеон вважає себе кліриком Константинопольського Патріархату, то його поновлення можливе за наявності відпускної грамоти та згоди Патріарха Варфоломія про повернення його до складу Української Православної Церкви", – заявили в юридичному відділі релігійної організації.

Раніше вінницький митрополит Симеон поянисв, що "після рішення Синоду Вселенського Патріархату від 11 жовтня Синод УПЦ втратив свою легітимність, а тому його подальші рішення не мають канонічної сили".

"Чому я пішов до суду? Тому що указ, підписаний митрополитом Онуфрієм, можна трактувати як покарання за ухилення від моїх обов’язків. Крім цього, поставлені під сумнів мої людські якості, такі як порядність і честь. Я – не розкольник і не дозволю себе так іменувати! Моя позовна заява – це крок захисту людської гідності та честі", – вказав митрополит Симеон.

17 грудня стало відомо, що митрополит Вінницький і Барський Симеон оголосив про перехід Вінницької єпархії з Української православної церкви (Московського патріархату) до Православної церкви України.

Нагадаємо, митрополит новоствореної Православної церкви України Епіфаній заявив, що українці можуть відзначати Різдво за григоріанським календарем 25 грудня, а не 7 січня. Це відбудеться лише за згоди українського народу.

Як повідомляв "Знай.ua" , Епіфаній вперше відслужив у Києві: Томос близько. У Михайлівському соборі зібралося близько 200 осіб. Обстановка спокійна.

Також "Знай.ua" писав про те, що Митрополит Черкаський і Канівський Софроній, якого називали одним із найвпливовіших проукраїнських ієрархів УПЦ МП, різко розкритикував події, пов'язані із наданням Томосу.