40 парафій, які раніше були в єдності з Московським патріархатом, вже перейшли в єдину помісну Православну українську церкву, заявив голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Політик повідомив про це українським ЗМІ після закінчення урочистого богослужіння в соборі святого Георгія в Стамбулі перед тим, як Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про надання автокефалії Православної церкви України.

Як розповів Парубій: "Ми вже маємо понад 40 парафій, які перейшли з УПЦ Московського патріархату в Православну церкву України. Але сьогодні юридично не впорядковано, куди власне переходити, тому що немає юридично завершеної процедури".

Як вважає голова Верховної Ради, всі процедури по створенню УПЦ КП закінчаться після отримання Томосу про автокефалію.

Популярні новини зараз
Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії З 1 жовтня платіжки за світло зміняться "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що в мережу виклали переклад тексту Томосу українською мовою. В ній пишеться про те, що автокефальна українська церква визнає головою апостольський і Вселенський патріарший престол. Крім цього, церква України повинна приймати участь у вирішенні важливих канонічних та інших питань на міжнародних нарадах.

Як повідомляв портал "Знай.uа": Вселенський патріарх Варфоломій звернувся з проханням надати підтримку у наданні автокефалії української православної церкви до православних архієпископам і патріархам автокефальних православних церков. Також він підкреслив, що тим, хто проігнорує бажання української церкви стати незалежною, не матиме виправдання.

Також "Знай.uа" писав, що на церемонії, яка відбулася в Стамбулі, Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію української православної церкви. Перед тим, як підписати документ, священнослужителі провели молитву в Патріаршому храмі Св.Георгія. На церемонії були присутні колишній президент України Віктор Ющенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, чинний президент Петро Порошенко та інші гості. Після завершення всіх формальностей і підписання Томосу, ПЦУ стала 15-й помісної православної церквою.