У неділю, 6 січня, православні українці відзначають Різдвяний святвечір, який завершив 40-денний Різдвяний (Пилипів) піст. У цей день проводяться головні приготування до православного Різдва (7 січня). Докладно про історію та традиції читайте в нашій статті.

Святвечір 2019: історія свята

У Православній Церкві святкування навечір'я Різдва Христового було встановлено в IV столітті. У V-VIII століттях були написані священні піснеспіви, які використовуються для різдвяних богослужінь.

Обов'язково готувалися узвар та кутя в переддень Різдва. Кутя являла собою розмочені зерна пшениці, в які додавалися мак, мед, волоські горіхи, курага, чорнослив, родзинки.

Святвечір 2019: традиції та обряди свята

В Різдвяний святвечір православні зобов'язані відвідати богослужіння в церкві. З самого ранку господині прибирають у будинку, після чого приступають до приготування святкової вечері. Як відомо, до столу подають 12 пісних страв.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Іноді приділяють увагу оформленню різдвяного столу. Господині застеляють його новою скатертиною, під яку кладуть пучок сіна – символ ясел. По кутах столу розміщують грошові купюри і зубчики часнику, які символізують здоров'я і благополуччя в родині. У центрі розміщують свічки і ялинові гілки.

Традиційно трапеза починається з молитви, в якій прославляється Христос. В першу чергу куштують кутю, після чого приступають до всіх страв на столі.

Існує цікавий звичай: у переддень Різдва молодь розмальовує обличчя, одягає національні костюми, ходить по хатах і співає колядки. Важливим атрибутом такого діяння виступає Віфлеємська зірка, в центр якої повинна бути ікона. В обрядових піснях прийнято прославляти Христа. Колядників завжди обдаровують солодощами, випічкою або грошима.

У Святвечір слід попросити вибачення у людей, яких образили, а також пробачити всіх своїх ворогів.

Ворожіння на Святвечір

У ніч з 6 на 7 січня серед молоді поширені ворожіння. У цей період панує особлива атмосфера чарівництва, яка ідеально підходить для здійснення ритуалів. За допомогою спеціальних обрядів можна дізнатися події майбутнього, чи здійсняться загадані бажання і цілі в цьому році. Серед незаміжніх дівчат популярні ворожіння на судженого. Для проведення ворожінь люди використовують свічки, дзеркала, нитки та обручки.