6 січня католики відзначають Богоявлення, яке ставиться нарівні з Великоднем і П'ятидесятницею і є найдавнішим християнським святом. Присвячене воно народженню Ісуса Христа і подіям, що супроводжують його.

Богоявлення 6 січня: історія свята

В церковний календар свято Богоявлення увійшов у середині 2 століття і спочатку відзначалося разом із Різдвом Христовим (Вірменська Церква і досі дотримується цієї традиції) і з Хрещенням Ісуса в Йордані. У 4 столітті святкування Різдва католицькою церквою було перенесено на 25 грудня, а у свята Богоявлення збереглася колишня дата — 6 січня.

В подальшому сенс свята в православ'ї і католицизмі придбав різне значення. Так, у православ'ї свято Богоявлення все більше пов'язується зі значенням Хрещення, а в католицизмі — з євангельськими подіями після Різдва, головним чином, поклонінням волхвів. Водохреща святкується в неділю після Богоявлення.

І в даний час у католиків центральним змістом свята Богоявлення є церковне сказання про поклоніння новонародженого Ісуса язичницьких королів — магів Каспара, Мельхіору і Валтасара, що прийшли з дарами у Віфлієм. Тому свято Богоявлення отримало також назву Свято волхвів або Свято царів.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Богоявлення 6 січня: традиції свята

У пам'ять про явлення Христа язичникам і поклоніння трьох королів у костелах відбуваються подячні молебні: Христу як царю приноситься в жертву золото, як богу — ладан, як людині — мірра.

Також святкування Богоявлення включає відвідини урочистої меси в костелі і сімейну вечерю після опівночі біля каміна з «різдвяним поліном».

Згідно з традицією у день Богоявлення у католицьких церквах здійснюється освячення ладану і крейди, яким віруючі пишуть біля входу в свої будинки початкові літери імен волхвів: «К+М+В». Вірять, що ці літери відганяють злі сили і злі помисли від будинку і від благополуччя сім'ї, що живе в ньому. Крейда ж зберігається весь рік, як і свята вода у православних.

Досі зберігається традиція палити багаття — «епіфанські вогні», що висвітлюють «шлях волхвів».