7 лютого 2019 року почне діяти новий закон "Про валюту і валютні операції". Документ змінює багато правил.

Про це повідомляють Факты. Видання проконсультувалося у кандидата економічних наук, керуючого партнера консалтингової компанії "Фінансова студія" Євгенія Невмержицького. Він висвітлив основні моменти.

У порядку зберігання коштів на міжнародних платіжних картах нічого не змінюється. Розрахунки картками за кордоном не обмежуються. На картах можна зберігати будь-яку суму грошей.

Торгувати валютою, крім банків, зможуть небанківські фінансові установи та оператори поштових послуг на підставі ліцензії НБУ.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Українці зможуть вільно інвестувати за кордон, вкладати гроші в іноземні банки і купувати іноземні цінні папери. Закон гарантує недопущення неправомірного і необгрунтованого втручання держави у валютні операції.

Для інвестування за кордон або відкриття валютного рахунку в закордонному банку валютна ліцензія НБУ громадянам України не потрібна. Але громадяни повинні повідомляти про валютні операції уповноважених банків, через які вони здійснюються. У свою чергу, уповноважені установи повинні повідомляти НБУ про свої валютні операції і про операції суб'єктів.

Нацбанк проводить обов'язковий продаж валютної виручки самостійно. Крім того, обов'язковий продаж проводить банк, що обслуговує клієнта, згідно з чинним на даний момент порядком, який встановлений НБУ.

Зазначені повноваження дають Національному банку необхідний інструментарій для підтримки стабільності гривні.

Після вступу в силу даного закону слід очікувати від Нацбанку оновлення порядку проведення валютних операцій. Його проект вже опублікований для публічного обговорення.

Новий Закон "Про валюту і валютні операції" дає серйозні підстави для поліпшення інвестиційного клімату, знімає абсурдні обмеження і призводить валютне регулювання до світових стандартів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що необхідно зробити ще до того, як ви починаєте користуватися банківською карткою.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українців чекає ще одне "покращення" у 2019 році.
"Знай.uа" писав, що "ПриватБанк" попередив українців про новий вид шахрайства.