За найменші борги в українців відберуть субсидії. Затримка державою виплат змусить субсидіантів самостійно сплатити всі рахунки. Якщо ж загальні борги за комуналку перевищать 340 гривень - субсидій вам не бачити.

Про це повідомили в НАК "Нафтогаз України"

З легкої руки ЗМІ, тема боргів, за наявності яких споживачам можуть відмовити у субсидії, спалахнула з новою силою. Тим часом цій темі вже півтора року.

Згідно змін допорядку призначення субсидій від 2017 року,якщо загальна сума боргу за житлово-комунальні послуги перевищує 340 гривень, субсидію можуть і не призначити.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Монетизація: "віз попереду коня"

Як відомо, в 2019-му в Україні стартує монетизація субсидій. Всім отримувачам пільг та субсидій (крім тих, хто звернулися за допомогою вперше в 2019-му) в травні 2019 року потрібно буде подати заяву на монетизацію та Декларацію про доходи до управління соціального захисту населення та дати дозвіл на обробку персональних даних.

За попередніми підрахунками, на "живі" гроші по завершенні опалювального сезону чекатимуть половина родин.

Однак це викликає занепокоєння у представників Мінсоцполітики. Адже мова йде про величезну суму і якщо одразу всім роздати її, виникне ризик гіперінфляції.

До того ж, є великі сумніви в тому, що ці гроші підуть на оплату комуналки, а не розійдуться на більш "потрібні речі".

Тому допомога буде надходити на персональну обліковий запис субсидианта і пільговика в "Ощадбанк", і тільки те, що залишиться після оплати комуналки протягом року, за результатами опалювального сезону, энергобережливые українці зможуть забрати з банку готівкою.

При цьому експерти кажуть, що це якась "недомонетизация", і з цієї монетизацією вона має мало спільного.

Як зазначив аналітик Олексій Кущ, наразі ще перший етап не доведено до логічного конця. Він передбачає, що у держави є не просто реєстру у вигляді списку субсидиантов (як "реєстр виборців"), а багатофункційна база даних, здатна обмінюватися даними з держреєстрами з нерухомості, автомобілів, базами даних податкової, банківськими рахунками, прикордонною службою і т. д.

Однак реально поки що немає нічого. Адже перевірити навіть десяту частину від 5 млн домогосподарств-субсидиантов неможливо навіть в теорії.

Експерти називають нинішню програму монетизації в умовах скорочення соціальних норм, чисто політичним проектом.

А зекономити в такому випадку зможуть лише ті, хто на опалювальний період відправлять у теплі краї, або будуть грітися в сусідів.

Нагадаємо, українцям дадуть вигідні кредити на утеплення житла. Для цього жителям багатоповерхівок потрібно створити ОСББ.

Як повідомляв раніше Знай.uа Кабінет міністрів України заборонив банкам знімати комісії при перерахуванні коштів з субсидій за комуналку.

Також Знай.uа писав, що інспектори по субсидіях вже вирушили до українців. Громадян чекають перевірки.

Дивіться: Все що повинні знати про субсидії в Україні. Як пройде монетизація та що з цього візьмуть українці