Інфляція на рівні 6% річних - міф, і в 2019 році очікувати такого результату не слід. Так написав у своєму своєму Facebook озвучив економіст, керівник приватним інвестиційним фондом на фондовому ринку США Володимир Компанієць. На посаду експерта звернуло увагу видання Politeka.net. Такий показник Компанієць назвав "Мріями Національного Банку України (НБУ)", досягти подібного результату вкрай малоймовірно. Компанієць аметил, що національний регулятор спрогнозував суттєве зниження інфляції а 2019 рік, але виконати поставлені цілі у НБУ не вийде.

«НБУ може мріяти про інфляції в 6% річних тільки в своїх прогнозах», — запевняє Компанієць.

Експерт зазначає, що з 2014 року між збільшенням курсу американської валюти і інфляцією з'явилася дуже висока залежність: подорожчання долара на 10% призводить до збільшення в майбутньому вартості споживчого кошика на 5,8%.

Компанієць впевнений, що подібна залежність сформувалася, оскільки Україна сьогодні залежить від критичного імпорту нафти/газу, вартості електроенергії, на яку впливала формула Роттердам+, великої частки імпортної продукції на споживчому ринку та безвиза, який призвів до суттєвої інтеграції ринку праці України до польського ринку.

Компанієць підкреслює, що сьогодні в Україні люди хочуть повернути свої зарплати в доларовому еквіваленті, які були до 2014 року, а зарплати враховуються в цінах на товари і послуги.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

При цьому в бюджетній резолюції середньорічний курс національної валюти до долара в 2019 році закладено на рівні 30,5 грн/$, в 2020 – 31,4 грн/$, а в 2021 – 31,8 грн/$.

«Тому ніяке підвищення ставки рефінансування не допоможе НБУ досягти інфляції в розмірі 6% при такій економічній політиці і НБУ доведеться знову писати, що їм щось завадило виконати їх цілі щодо інфляції. І ніяке таргетування інфляції не допоможе НБУ», – резюмував фінансист.

Нагадаємо, такій швидкості позаздрив би сам Шумахер: ціни в Україні ростуть не по днях, а по годинах.

Порівняно з листопадом 2018 року в грудні споживчі ціни зросли на 0.8%, про що розповіли у Державній службі статистики.

Як повідомляв портал "Знай.uа": експерти спрогнозували значне подорожчання життя в Україні. Основною причиною цього назвали збільшення тарифів на опалення.

Також "Знай.uа" писав, що в місті Куп'янськ фахівцями розроблена стратегія децентралізації міської опалювальної системи. Перший етап передбачає відключення абонентів від найбільш нерентабельних котелень, яких налічується чотири.