“Нафтогаз” готовий обговорити, переглянути або відмовитися від позову до “Газпрому” на суму більш ніж 12 мільярдів доларів у зв'язку з укладанням нового довгострокового контракту.

Про це стало зрозуміло зі слів голови Нафтогазу Андрія Коболєва в ефірі одного з телеканалів.

Нафтогаз
Нафтогаз

“Фактично ми говоримо російським колегам: якщо ви будуєте (обхідні маршрути – Ред.) і не хочете транспортувати, то компенсуйте. Якщо хочете транспортувати і готові підписати довгостроковий контракт за європейськими правилами, з гарантіями, що ці гроші ви нам заплатите, ми готові відмовитися від позову, або переглянути його, або змінити його”, — говорить глава Нафтогазу

“Ми комунікували цей меседж європейській комісії і нас почули. Ми готові це питання, якщо нам акціонер погодить, покласти на стіл переговорів з “Газпромом”, — додає Коболєв.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Він нагадує, що головна мета позову – це відшкодування збитків зменшення ціни газотранспортної системи України через будівництво “Газпромом” обхідних потоків і невиконання прописаних зобов'язань у діючому до кінця 2019 року контракті на транзит.

За його словами, стягнення з “Газпрому” коштів за вже виграному транзитному позові і потенційна перемога в суді за другим позовом змушує діяти акуратно і точно в частині відокремлення від “Нафтогазу” газотранспортної складової.

“Як громадянин України, я вважаю, що втратити і гроші і транзит неприйнятно. Як глава НАК — я не дозволю цього зробити. У нас є план відділення, по якому ми рухаємося вже півтора року”, — говорить глава НАК

“Ми створили два окремих філії, вони вже працюють у складі “Нафтогазу”, ми готуємо їх для перекладу в окремі компанії в наступному році. Ми запропонували саме таку модель анбандлінга, так званий ISO (independent system operator), яка дозволяє нам цей позов зберегти”, — каже Коболев.

Нагадаємо, Нафтогаз забув про мільйонні премії і взявся за "готівку" субсидії: не ризикуйте так

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Експерт пояснив, чому "ДТЕК Нафтогаз" придбав "Одесаобленерго" і "Київобленерго"

Також "Знай.uа" писав про те, що Украина ЄС і Росія зберуться на газові переговори: коли вирішиться доля транзиту