Валютний ринок повністю віддали під владу спекулянтів, і вони розгойдують його, як хочуть. Минулої доби американська валюта розгойдалась з небаченою силою та зросла на 9 копійок.

10 січня безготівковий курс долара піднявся в ціні, і закріпився до вечора в рамках 28,20-28,24 грн/$.

Про це розповів начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гріненко, - пише UBR.

Всього за кілька днів нового року долар вже зріс на 49 копійок та продовжує свою гру не на користь гривні.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково В Україні готується революція у житловій сфері Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Під час коливань на міжбанку, Нацбанк поводив себе дуже пасивоно та практично не з'являвся на торгах, коли експортери ставили імпортерам захмарний курс.

Хто качає

Хтось називав це безконтрольної спекуляцією, хтось- відповіддю на несподівано з'явився попит. Хоча в кінці дня обидві версії ув'язалися воєдино: спочатку активізувалися валютні покупці, а потім спекулянти почали грати на їх інтересі. Ціну продажу долара ставили все вище і вище.

Продавці увійшли в справжній раж, як тільки зрозуміли кому саме потрібні великі партії долара. Покупцем став Мінфін, на користь якого скуповували долар держбанки. Це стало головним слухом 10 січня. Кажуть, що уряд закуповує долар на ринку під виплати за зовнішнім держборгом у лютому. Уряду належить виплата $1,2 млрд. двома платежами на початку та наприкінці місяця. І частина цієї суми потихеньку викуповується на міжбанку. Злі язики запевняють, що Нацбанк не може Мінфіну перерахувати всю суму для боргової платежу через обмеження, які ввів МВФ.

З одного боку, урядові закупівлі трохи розтривожили міжбанк, з іншого - розохотили спекулянтів, які побачили чудову можливість для заробітку.

Сезонні фактори

"Скорочення валютної виручки експортерів на початку року - сезонний фактор. У другій половині січня аграрії почнуть отримувати більше долара за відвантажену продукцію, і валюта знову активно потече в країну. Проблема відпаде сама собою", - запевнив фінансовий експерт Владислав Кравець.

Подейкують, що саме так мінфінівці зараз і заспокоюють іноземців. А Нацбанк мотивує їх фінансово - не стримує подорожчання валюти. Чим дорожче "американець" на міжбанку, тим вигідніше нерезидентам виводити капітали. Адже, вони, як відомо, заробляють не тільки на відсотках за ОВДП, але ще і на курсовій різниці - їм важливо придбати долар дешевше.

9-10 січня українці дуже мало купували валюту. Лишу після свят долар активо обмінювали, однак вже зараз валюта мало кого цікавить, ситуація стабілізувалась.

За прогнозами експертів, 11 січня "зелений" триматиметься в межах 28,20-28,25 грн за долар.

Нагадаємо, ЄС планує ліквідувати купюру в 500 євро.

Як повідомляв раніше Знай.ua, ПриватБанк ввів космічні штрафи та відбирає в українців зарплати та інші надходження на картки.

Також Знай.ua писав, що експерти розповіли, чому Національний анк не впорається з інфляцією.