Через складні погодні умови в Україні на вихідних можуть подорожчати окремі продукти, а інших взагалі можна не застати на полицях магазинів.

Про це повідомив голова асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, пише видання "Хвиля".

Фахівець розповів про можливий стрибок цін на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"На майбутніх вихідних варто очікувати цінових стрибків і відсутності деяких продуктів. Ніяких теорій змови - тільки погода. Ми вже спостерігали це на минулому тижні, коли температура різко знизилася, а дороги засипало снігом. Через неможливість доставити продукти вчасно вже зараз відбуваються цінові скачки", - написав постачальник.

Дорошенко зазначив, що в кінці грудня картопля коштував в Києві від 7-8 грн за кілограм. Зараз кілограм вже стартує від 10 грн, а іноді доходить навіть до 20 грн.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Постачальник повідомив, що в групу ризику продуктів, ціна на які може сильно зрости на вихідні, потрапляють овочі, а саме картопля, морква, буряк, всі види капусти та цибулі, вітчизняні помідори; зелень: петрушка, кріп, шпинат, всі салати; гриби, яблука і груші.

В першу чергу дефіцит може виникнути на ринках, але може торкнутися і окремих магазинів, особливо в тих регіонах, де прогнозується погіршення погоди, а саме в Кіровоградській, Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській, Харківській, Донецькій і Луганській областях.

Також морози будуть впливати і на ціноутворення в більш значній перспективі. Витрати на тепло будуть закладатися в собівартість, буде потроху підвищуватись вартість продукції хорошої якості.

У той же час на ринку з'явиться велика кількість овочів і фруктів, які постраждали від низької температури і втратили зовнішній вигляд, або швидко псуються. Їх вартість помірно знизиться, відповідно до якості.

Нагадаємо, за словами експертів, у 2019 році в Україні значно подорожчають крупи та молочні продукти.

Як повідомляв портал Знай.ua, за даними Держстату, продукти за 2018 рік зросли в ціні на 71%.

Також Знай.ua писав, на скільки здорожчали головні новорічні продукти.