13 січня віруючі українці відзначать Щедрий вечір – переддень Старого Нового року. Також за православним календарем це день преподобної Меланії Римлянині. В народі її називають Маланкою.

Вранці 14 січня не щедрують, а посівають. Зерном і монетами, щоб в домі був достаток. Посівати дівчатам не рекомендується: їх можуть не пустити за поріг. Вся справа в прикметі: 14 січня першим у дім повинен увійти чоловік, інакше успіху не буде. Більше про прикмети, забобони та ворожіння дізнайтеся з нашої статті.

Прикмети і забобони на Щедрий вечір

Напередодні Старого Нового року краще не їсти птицю і рибу, інакше щастя відлетить/попливе. Зате м'ясо свині можна: вона "прикопає" щастя до хати.

Не позичайте гроші 14 січня, а то весь рік у боргах будете.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Краще не виносити сміття: ризикуєте разом із ним викинути щастя.

Рахувати дріб'язок на Старий Новий рік не можна. Це до сліз.

Якщо на Василя зоряне небо і мало снігу — чекайте на ранню весну. Морозний день — до пізньої весни. А сильний вітер обіцяє спекотне літо.

Ворожіння на Щедрий вечір

Більшість ворожінь у ніч з 13 на 14 січня пов'язано з пошуком судженого. Різними способами молоді дівчата намагаються з'ясувати ім'я нареченого, а також дізнатися, чи світить їм весілля в новому році.

Ворожіння з варениками

Вам знадобляться дрібна монетка, кільце, варення, сіль. Все це потрібно додати в начинку вареників. Припустимо, ви готуєте вареники з картоплею і п'ять з них будуть з сюрпризом. Потім за столом гості розбирають вареники, а далі дивляться, що кому потрапило. Того, хто знайшов кільце, скоро доведеться одружитися або вийти заміж. Монетка принесе багатство в будинок, а пересолений вареник — сльози. Той, кому дісталася солодка начинка, знайде щастя.

Ворожіння "Кораблик"

Візьміть миску середніх розмірів і наповніть її водою на третину. Ще вам знадобиться половинка волоського горіха. Дістаньте зі шкаралупи ядерце і прикріпіть у середину підходящу за розміром свічку. Кораблик повинен триматися на воді. Також знадобиться папір розміром 10×5 див. Надріжте його, і на одній з половинок напишіть ім'я чоловіка. Тепер прикріпіть папірці до борту миски. Половинка з ім'ям повинна бути ближче до води. Запускайте кораблик із запаленою свічкою. Як тільки вогонь добереться до одного з листочків – ворожіння закінчено.

Ворожіння з паперовими кульками

Для цього потрібні ворожіння 10 стікерів для заміток. На одному напишіть ім'я чоловіка, за якого мрієте вийти заміж. Зімніть всі листочки у кульки, киньте їх у мішечок з будь-якою крупою і добре струсіть його. Потім зачерпніть рукою жменю крупи. Знайшли загадане ім'я з першого разу? Значить, скоро коханий зробить вам пропозицію.