В Україні в ніч з 13 на 14 січня відзначають Старий Новий рік. У народі його ще називають Щедрий вечір. Це сімейне свято за особливі традиції люблять дорослі і діти.

Вечір 13 січня також прийнято називати Васильєв вечір. Головними стравами на Старий Новий рік вважаються страви зі свинини, саме Василь Великий вважається покровителем свинарів.

У цей вечір прийнято привітно зустрічати та пригощати гостей. Вважається, що чим щедріше накритий стіл і прийшло більше гостей, тим краще буде прожитий рік.

Народні традиції на Старий Новий рік

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

На вечір 13 січня потрібно приготувати щедру кутю. Чим різноманітніше і щедріше буде начинка, то таким же фінансово благополучним буде і рік.

14 січня, за традицією посівають і щедрують. І якщо вранці посівати незмінно приходять хлопці, то щедрувати можуть і дівчата. Зазвичай ходять до родичів і сусідів.

Доброю ознакою було, якщо першим у хату заходив молодий чоловік з поважної багатодітної сім'ї.

Вранці 14 січня молодь йшла на перехрестя спалити "Дідуха", - снопи соломи. Молоді люди стрибали через багаття, що символізувало очищення від нечисті.

Під забороною Старий Новий рік давати в борг. Також поганою прикметою вважається виносити сміття, перераховувати дрібні гроші або вирішувати важливі фінансові питання. Також не можна вимовляти слово "Тринадцять".

Нагадаємо, Щедрий вечір 2019: звичаї і повір'я в світле свято. Переддень Старого Нового року відзначається з особливим розмахом.

Як повідомляв Знай. ua, Старий Новий рік 2019: історія, традиції і заборони свята. Старий Новий рік щорічно відзначають ніч з 13-го на 14-те січня. Читайте все про святі.

Знай. ua писав, що Старий Новий рік 2019: дата, прикмети, повір'я та заборони свята. Свято має дуже цікаві традиції, читайте докладніше про них.