Старий Новий рік

В цей день православні українці відзначають Старий Новий рік. Традиція святкування бере початок від розбіжності Юліанського календаря (календаря «старого стилю») і Григоріанського календаря того, за яким зараз живе майже весь світ. Розбіжність календарів у нашому столітті складає 13 днів.

Примітний той факт, що в ніч з 13 на 14 січня люди мають можливість «досвяткувати» найулюбленіше свято. Адже для багатьох віруючих українців Старий Новий рік має особливе значення, оскільки від душі відсвяткувати його вони можуть лише після закінчення Різдвяного посту.

Обрізання Господнє

З 4 століття православна церква святкує подію, про яку сказано в Євангелії від Луки — обрізання Господнє, яке сталося на восьмий день після народження Ісуса Христа. І тепер святкування цієї події здійснюється на восьмий день після свята Різдва Христового — тобто 14 січня за новим стилем.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Варто відзначити, що саме обрізання Господнє вважається одним з найбільших свят православ'я. Пресвята Богородиця Марія і Її обручник Йосиф, передбачуваний батько Ісуса, принесли немовля до храму для обрізання і там разом із нареченням імені — Ісус Христос (Спаситель) — здійснили цей священний обряд.

Василів день

Василів день, який до календарної реформи збігався з початком нового року, відзначається 14 січня на честь Василія Великого, відомого також як Василь Кесарійський. Цей святитель в 4 столітті був архиєпископом Кесарії Каппадокійської і прославився як богослов, автор численних проповідей і творець ідеї іконостасу.

Наші предки дали святому немилозвучне прізвисько — Василь Свинятник. Однак під цим ім'ям не малося на увазі нічого поганого. Вся справа в тому, що в народі Василь вважався покровителем свиней, а на Новий рік раніше завжди готували страви з свинини — смажене порося, варені окости і так далі.

У народі говорили, що «Василь навпіл Святки ділить». Це означає, що з 7 по 14 січня святкувалися «святі вечори», а з 14 по 19 — «страшні». У цей день дівчата зазвичай ворожили про бажане заміжжя.

Іменини в цей день

Олександр, Богдан, Василь, В'ячеслав, Григорій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Платон, Трохим, Федот.