11 січня в Україні набули чинності поправки до Кримінального кодексу щодо сексуального насильства і зґвалтування. Нові правила діють за аналогічними нормами, які існують сьогодні у більшості розвинених крїнах, в тому числі США.

Отже, як тепер каратимуть українців за новим законом та що думають про це прості громадяни.

Секс і діти

Нова редакція статей 152 і 153 КК вперше вводить кримінальну відповідальність за секс з малолітніми незалежно від їх згоди.

Якщо правопорушнику від 14 років, а жертва молодша, в такому разі за статеву близькістьйому загрожує від 5 до 15 років позбавлення волі. При цьому, його покарають за сексуальні дії можуть бути "з проникненням" або без проникнення.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Моделюємо ситуацію: 14-річна дівчина може сісти у в'язницю на 10 років за секс з 13-річним хлопцем, навіть якщо він був не проти сексу або сам виступив ініціатором статевого акту.

Таким чином, цей закон практично однаково покарає громадян, як за умисне вбивство.

Зґвалтування бувають різні

Згідно з новими правками, чоловік, який зґвалтував незнайому жінку, карається м'якше, ніж той, який скоїв аналогічні дії по відношенню до своєї дружини. Мовою закону це звучить так: "насильство у відношенні члена його колишньої або нинішньої сім'ї (чоловіка/дружини), а також особи, з якою підозрюваний перебував у близьких відносинах вважається обтяжуючим фактом". Зокрема, за зґвалтування сторонньої людини обвинуваченому загрожує від трьох до п'яти років в'язниці, а за аналогічне насильство щодо дружини – від п'яти до десяти років ув'язнення.

Неточне формулювання

Раніше зґвалтуванням вважався статевий акт, здійснений з погрозами чи застосуванням сили. Зараз це "проникнення в тіло партнера без його добровільної згоди".

Втім у тілі закону юристи виявили ряд неточностей. Зокрема, з контексту зрозуміло, що мається на увазі насильницькі дії з боку чоловіка. Проте вони також можуть бути вчинені і жінкою.

Але ж законодавств повинне в рівній мірі захищати всі статі.

Згода на секс


Уявімо ситуацію: дружина не дала чоловікові згоди на секс - промовчала. Чоловік отримав бажане, тобто, відповідно до закону України, вчинив злочин проти сексуальної свободи іншої людини. Жінка пише заяву в поліцію.

Чоловік у свою чергу стверджує, що згода була. Однак свідків немає.

Как действовать правоохранителям в таком случае, арестовать "агрессора" или нет? Вопрос остается открытым.

Нагадаємо, українці від душі поржали з нового "постільноuj" закону і показали, як виглядає письмову згоду.

Як повідомляв портал Знай.uа, у Києві засудили чоловіка, який здійснював сексуальні дії відносно двох малолітніх дівчаток. Педофіл отримав 12 років за ґратами.

Знай.uа писав про те, що скандальна акивістка стала на захист педофілів, назвавши це вродженої сексуальною орієнтацією.

Дивіться: Европецы вимагають змінити закон про ґвалтівників