В Україні 100% громадян матимуть страховку. І частина громадян матимуть і державну, і приватну.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, - пише "Сьогодні".

Зс словами чиновника, в Україні хочуть запровадити модель британського типу. Така ж система діє крім Великої Британії ще в Іспанії, Швеції та Канаді. У цих країнах логіка однакова: є покриття на пакет послуг від держави – це можна називати державним страхуванням або може не називатися, але суті це не змінює. Також додатково громадяни можуть отримати страховку і в приватній медустанові.

"В Україні така модель запрацює, коли ми за три роки повністю запустимо нову модель фінансування. У нас виникне ситуація, що у кожної людини є покриття на первинну, вторинну, стаціонарну, екстрену допомогу від держави. Це такий страховий пакет, який забезпечує Національна служба здоров'я. І є можливість, якщо людина хоче швидший або кращий сервіс, купити собі приватну страховку", - каже представник МОЗ.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Те, що люди часто називають медичним страхуванням, коли роботодавець робить внесок або із зарплати вираховує відсоток до спеціального фонду – цього в нашій країні, за словами Ковтонюка, не буде. Це рішення було прийнято при розробці медичної реформи з дуже простої причини: сьогодні навантаження на фонд оплати праці в Україні дуже високий, і велика частина роботодавців працюють в тіні. А це у свою чергу призводить до дефіциту зборів для медичного страхування.

На прикладі британської моделі, кошти будуть збирати із загальних податків, наприклад, коли люди сплачують ПДВ та ін при, роблячи покупки.

Але в такій системі є ризики. Парламент щороку ухвалюватиме бюджет на охорону здоров'я. Одного року може покриватися одне, а вже наступного – менше. Це будуть постійні політичні суперечки. І цього можна було б уникнути, як, наприклад, зробили в Польщі – не збільшуючи податкове навантаження, із податку на доходи взяли фіксований відсоток, який направлявся на медицину, - додав заступник міністра.

У кожній системі є свої плюси і мінуси. У системі, яка працює у Польщі або Туреччині, плюсом є те, що кошти гарантовано надходять до Фонду. Однак у нашій країні в людей немає довіри до будь-яки фондів, вони не можуть бути впевнені, що з їх коштами нічого не станеться.

Нагадаємо, Супрун анонсувала платну медицину з 2019 року. За що платитимемо з власної кишені?

Як повідомляв раніше Знай.ua, в 2019 році медична реформа в діяльності екстреної допомоги продовжиться.

Також Знай.ua писав про те, що процедура переливання крові покращує функціональні здібності людей, які страждають від слабоумства.