Процедура переливання крові покращує функціональні здібності людей, які страждають від слабоумства.

До такого висновку прийшла дослідницька група Стенфордського університету після випробування своєї гіпотези на 18 пацієнтів з легким і помірним різновидом хвороби Альцгеймера, пише JAMA Neurology.

Добровольці чотири раз в тиждень отримували 250 мл свіжозамороженої плазми (СЗП) від чоловічих донорів у віці від 19 до 25 років або плацебо. Вік самих пацієнтів становив від 50 до 90 років. Експерименти проводилися з вересня 2014 по грудень 2016 роки.

Пацієнти періодично відвідували магнітно-резонансну томографію, де дослідники вимірювали активність роботи мозку.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Лікувальний ефект СЗП у пацієнтів з легкою і помірною хворобою Альцгеймера не може бути визначений із-за невеликого розміру вибірки, змін у структурі дослідження і короткої тривалості лікування", — заявила невролог з Стенфордського університету Шарон Ша (Sharon Sha).

Однак аналіз показав, що і хоча переливання крові не відбилося на пізнавальних здібностях, добровольці, які страждають від деменції, змогли знову займатися побутовими справами: готувати їжу або пересуватися без сторонньої допомоги.

Медики вважають, що необхідно провести додаткові великі дослідження, які будуть розрахованi на визначення клінічної і статистичної значущості їх відкриття.

Ранні випробування на гризунах показали потенціал у лікуванні розладiв пам'яті за допомогою переливання крові.

Існують також плани по тестуванню більшого числа страждаючих хворобою Альцгеймера, включаючи людей з більш тяжкою формою захворювання, з різними дозуваннями.

"Використання молодої плазми продемонстрували кращу пам'ять і синаптичну пластичність у старих мишей, що говорить про можливу терапевтичну роль переливання крові для лікування порушень пам'яті у пацієнтів з хворобою Альцгеймера", — заявила доктор Ша.

Нагадаємо, куріння сигарет може призвести до розвитку когнітивних порушень у дітей та онуків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих поради по омолодженню мозку.