Повір'я

За народним повір'ями, велика кількість снігу у цей день обіцяє медовий рік. Святого Зосиму вважали покровителем пасічників і бортников, тому щоб вшанувати святого їли мед та медові ласощі у вигляді медових пряників і ірисок.

Так як святки підходили до кінця, то вірили, що нечисть хоче наостанок наробити побільше зла. І сьогодні була традиція виганяти бісів. Чоловіки і жінки одягали кожухи навиворіт, виходили на вулицю з кочергами і палаючої ганчіркою. Далі приходили до кожного у двір, кричали «Виходь, нечиста сила», жартома били одного з чоловіків, який був ряжений в кошлатий кожух, тобто забивали чорта. Потім розводили багаття і святкували свою перемогу. Щоб бути щасливими та здоровими, хлопці та дівчата стрибали через багаття.

Дівчата, які хотіли дізнатися свою долю, ворожили по зорях. Вони виходили на подвір'я і дивилися, що опиниться праворуч від них. Якщо Велика Ведмедиця, то збудуться всі ворожіння за святки, а якщо Чумацький шлях, то ще рік буде чекати нареченого.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Прикмети і приказки

  • Погода цього дня вказує на погоду жовтня.
  • Якщо починають спускатися ранкові тумани — до урожаю ярових.
  • Сніг на деревах гілки гне - літом бджоли роїтися будуть.
  • Небо чисте на Феоктистів день, з повним місяцем — до сильної повені.
  • Низькі хмари на Зосиму - незабаром буде мороз.
  • Народженим 17 січня притаманні страхи і сумніви, що не заважає їх прозорливості. Носити їм слід лазурит або гранат.

Раніше Знай.ua писав, останній мольфар передбачив долю України, а його боявся сам Янукович.

Нагадаємо, як і на чому зможуть підзаробити прості українці під час виборів 2019.

Як повідомляв портал "Знай.ua", варто відзначити, що Росія може влаштувати кровопролиття і провокації в церквах через отримання Україною Томосу про автокефалію.