Свято Хрещення Господнього в Україні традиційно відзначається 19 січня. Його обов'язково потрібно зустрічати з відкритою душею і чистими помислами ще напередодні - у Водохресний Святвечір. Дізнайтеся, що цей день символізує. Коли можна набирати святу воду? Які страви повинні бути на святковому столі? І якою може бути вечеря у Водохресний Святвечір? У цього свята є своя історія, традиції, обряди.

Історія виникнення свята, купання в ополонці

У християн Хрещення Господнє - одне з головних і важливих свят. І навіть ті люди, які не так часто відвідують церкву, набирають святу воду. Вважається, що і звичайна вода в переддень свята володіє особливою силою. Вечір-приготування перед цим великим православним святом і є Водохресним Святвечором.

Перед Богоявленням Господнього Хрещення небо перед ранковою службую в Богоявленську ніч відкривається. Віруючі моляться і постять у цей день. Бажано тричі зануритися в ополонці з головою. Адже вода набуває цілющих властивостей. І є найкращим цілителем від усіх недуг.

Освячення води на Водохреще Господнє
Освячення води на Водохреще Господнє

Дуже добре, якщо в православне торжество людина щиро помолиться відкритому небу. Під час купання в ополонці перед кожним зануренням потрібно вимовити: «Во ім'я Отця, Сина і Святого Духа» та перехреститися. Таким чином людина очищається, змиває з себе всі гріхи, тяжби та тягарі. Крім цього, оздоровлює свій організм.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Молитва в цей день має надзвичайну силу. Якщо щиро молитися і вірити в Бога всією душею і серцем, то всі добрі помисли та побажання повинні здійснитися. Адже коли настає це церковне свято, люди очищають свої душі і тіла від гріхів.

Називають Хрещення Святим Богоявленням на честь трьох царів. Адже саме 19 січня Іоанн Хреститель здійснив обряд хрещення 30-річного Ісуса Христа. У цей день Син Божий прийшов до нього із проханням охрестити його у водах Йордану.

Іоанн був сильно здивований таким побажанням Сина Господнього, адже той абсолютно безгрішний у своїх діяннях. Але, не дивлячись на те, що Ісус Христос не потребував покаяння, обряд хрещення у водах мав місце.

Згідно Євангелія, саме в цей день перед усім світом перший раз постала Пресвята Трійця: Бог Отець, Бог Син і Святий Дух. Тим часом, поки Сина Божого хрестили у водах річки Йордану, Бог-Отець сповіщав про свого Сина з небес, освятивши і очистивши всі водні простори. Відомо, що під час таїнства хрещення з'явився білий голуб. Так у його зовнішності перед Сином Божим показався Святий Дух.

Листівка з Хрещенням Господнім
Листівка з Хрещенням Господнім

З того часу люди святкують Хрещення. Вважається, що в цей день Спаситель надає можливість грішникам покаятися і знайти Божу благодать завдяки таїнства занурення в священній воді. Таким чином Господь прощає православному народу гріхи. І наставляє людей на шлях істинний.

Непідготовлених дітей у ополонці не варто занурювати. Адже це може призвести до захворювання. Тих, у кого ослаблений імунітет, і хто часто хворіє, тим паче не варто занурюватися. У мороз можна купати ту дитину, яка загартовувалася і абсолютно здорова.

Не забувайте для відродження до нового безгрішного життя читати молитви. Крім цього, перед Хрещенням потрібно строго поститися. Як це правильно робити і що можна вживати у Водохресний Святвечір, ми зараз вам більш детально розкажемо.

Голодна кутя на водохресному столі

Січневі українські свята замикає Хрещення Господнє. Вся Україна освячує воду у храмах. Пити водохресну воду необхідно натщесерце. Досить одного ковтка. Православ'я у Водохресний Святвечір поститься до освячення води. І пост цей суворий. Дозволяється вживати пісні страви: сочиво (варені крупи), млинці з овочів або ягідні сочні.

В українських церквах початок Водохреща починають відзначати 18 січня. Йде вечірня служба. У Водохресний Святвечір священик у церкві читає спеціальні молитви, щоб Господь послав воді благодатну силу. Потім священик тричі занурює хрест у воду, яку називають святинею - Великою агіасмою.

Різдвяна кутя
Різдвяна кутя

Після вживання святої води потрібно з'їсти голодної куті. У Водохресний Святвечір святкове меню повинно бути наступним: під час скромного сімейного застілля 18 січня на столі знаходяться 12 пісних страв. Усі сідають за стіл. Харчування - скромне, головна страва - голодна кутя.

Її приготувати нескладно. Але якщо у різдвяну страву можна додавати горіхи, курагу, родзинки, то в голодну кутю дозволяється тільки мак і мед. Готувати її просто: зварити із зерен пшениці або рису. Крім того, що перед її вживанням потрібно випити святої води, тим хто не поринав у ополонці, нею варто також умити обличчя.

Потрібно митися, купатися у воді, краще за все із вечора 18-го або рано-вранці 19-го січня. До речі, до свого явища народу пророк Іоанн перебував у пустелі. Він вів там найсуворіший спосіб життя. Не пив вино, їв тільки дикий мед і сарну (велику сарану, їжу аскетів). З одягу носив грубий одяг із верблюжої шкури.

Але що ж можна робити сім'ї у цей благодатний день? Які хрещенські заборони існують? Дізнайтеся, чого варто дотримуватися в священне свято. І які табу необхідно дотримуватися.

Чого не можна робити родині на Водохреща?

Не забувайте, що після Різдва та Старого Нового року треба просити прощення у тих, кого ви образили. Таке ставлення до оточуючих - це таїнство Христове за заподіяні кривди. Просіть вибачення один у одного, прощайте минулі образи. Підходьте з примиренням до рідних і близьких!

Богослужіння на Водохреща
Богослужіння на Водохреща

Якщо кожен із нас у Водохресний Святвечір і на саме Хрещення підійде з відкритою душею і чистими помислами до оточуючих, то і весь світ навколо нас стане добрішим і чистішим. Крім того, що потрібно очищатися, у цей день є певні заборони, про які вам варто знати.

У велике священний свято в жодному разі не можна сваритися, обговорювати або засуджувати інших людей, лихословити, обманювати, брехати. Забороняється працювати: прати або шити, різати ножицями, вишивати. Не можна прибирати в будинку, мити підлогу, витирати пил. І робити якусь важку роботу.

Православні в цей день нічого роблять. Накладається табу на алкоголь і обжерливість. Не варто також у цей день давати або брати гроші в борг. А ось ворожіння не заборонені. Незважаючи на всі суворі заборони, заглянути в своє майбутнє хоча б одним оком дозволяється.

Ворожіння, звичаї, прикмети, замовляння

Для святочних ворожінь Водохресний Святвечір - останній сприятливий день, щоб гадати. І в Різдво, і на Хрещення церква офіційно не схвалює ворожіння. Однак людям все одно процес ворожіння доставляє безперечне задоволення. Особливо незаміжнім дівчатам.

Свого судженого вони можуть взнати за допомогою яблук. Потрібно взяти їх стільки, скільки кавалерів є. На кожному видряпати ножем першу букву імені хлопця. Скласти фрукти в миску і вимкнути світло. У темряві відкусити від кожного яблука по шматочку. Вибрати той, смак якого сподобався найбільше. Із цією людиною і буде життя кращим за всіх.

ворожіння
ворожіння

Суджений може також снитися. Для того, щоб це сталося, необхідно поворожити на віщий сон. Лягаючи спати у Водохресний Святвечір, сказати: «Святий Самсоне, покажи святковий сон: вкажи, хто мій суджений-ряджений». Після цього розмовляти ні з ким вже не можна. Потрібно лягти спати, а вночі повинен присниться майбутній чоловік.

Щоб дізнатися, які ваші бажання здійсняться в цьому році, необхідно взяти 12 смужок паперу, на кожній із яких буде написано ваше бажання. Їх потрібно буде покласти у ніч із 18-го на 19-те січня під подушку. Вранці три з них дістати. Ці бажання повинні здійснитися.

Але найголовніше на Водохреще - все-таки очищення душі йі тіла. Купайтеся в ополонці або обливайтесь святою водою. Православні вірять, що у Водохресний Святвечір і на Водохреще навіть сніг цілющий. Натоплена вода з нього повинна зцілити від недуг.

Позбавтеся від неблагочестівих помислів! Не забувайте, що в цей сприятливий день небо відкривається вам! Помоліться, попросіть вибачення у Бога, рідних та близьких. Покайтеся і знайдіть Божу благодать!