Іванів день

20 січня відзначається народне свято Іванів день (дата за старим стилем – 7 січня). У церковному православному календарі цей день Собору святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Згідно з переказами, він передбачив пришестя Ісуса Христа, а потім хрестив його у водах Йордану.

Іоанн Предтеча

Також в народі це свято називають Бражником, так як в цей день було прийнято «запивати» зло. Люди говорили: «Святкуй раз на місяць — будеш веселим; святкуєш кожного дня — будеш голим». Перш ніж сісти за стіл, належало випити хрещенської води, щоб не хворіти цілий рік.

У період між Різдвом і Масляною за традицією масово святкували весілля. Тому «запивали» і щастя дівоче. Вважалося, що якщо у цей день «обмити» горе шлюбу без взаємного кохання, то в сімейному житті на майбутню дружину чекає мало сліз.

Всесвітній день снігу

Щороку в один з недільних днів січня з ініціативи Міжнародної федерації лижного спорту (FIS) відзначається нове свято — Всесвітній день снігу (World Snow Day) або Міжнародний день зимових видів спорту. Вперше дату відзначили тільки взимку 2012 року.

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Головна мета Дня — підвищити інтерес до зимових видів спорту та залучити молодь до активного способу життя. В цей день традиційно проходять різні «снігові фестивалі», під час яких діти та дорослі зможуть взяти участь у змаганнях на ковзанах, лижах або сноубордах.

Крім того, на думку організаторів, «цей день дасть можливість усім насолодитися снігом, познайомитися з кимось і зануритися в світле майбутнє зимових видів спорту, які будуть сприйматися не тільки як змагання, але і як розвага».

Всесвітній день релігії

Щорічно у третю неділю січня за ініціативою ООН увесь світ відзначає Всесвітній день релігії (World Religion Day). Свою історію це свято веде з 1950 року, коли національний орган управління Віри Багаї в США заснував його з метою проголошення єдиної сутності всіх світових релігій і демонстрації того, що релігія – це, насамперед, сила для об'єднання світу, а не розбрату.

Іменини в цей день

Афанасій, Василь, Іван, Іоанн.