В Україні відроджується інтерес до дохідних будинків. Цей формат дуже зручний квартиронаймачам: оренда в новобудовах під ключ — мебльовані квартири з якісною обробкою і побутовою технікою, з повним сервісом від керуючої компанії. Про це пише Хвиля.

"Масовим формат навряд чи буде, але київський ринок цілком може поглинути до десятка прибуткових будинків у класах комфорт, бізнес і преміум", - запевнила директор Residential Development Solutions Ярослава Чапко.

Ключовий момент — інвестиції. Швидше за все, власні, оскільки українські банки ще не здатні на довгострокове кредитування бізнесу.

"Собівартість квадратного метра в прибутковому будинку в середньому збільшується на $200 (з урахуванням чистової обробки, ремонту та облаштування). Залежно від бізнес-плану, строк окупності такого проекту в Україні — 7-10 років. А при вигідному місці розташування (близькість до метро) і наявністю, як найпопулярніших – однокімнатних квартир, так і апартаментів, такий проект стане вічним двигуном прибутковості", — запевнив директор з розвитку компанії імперіа нерухомості плюс В'ячеслав Павлов.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

До кінця 2019 року прибутковий будинок бізнес-класу з'явиться в Києві на перетині вулиць Антоновича, Володимиро-Либідськіої і Малевича (девелопер MERX). Понад 600 квартир з обробкою, меблями та технікою будуть здаватися виключно в довгострокову оренду під наглядом керуючої компанії.

Розцінки на оренду там ще не озвучують, але абсолютно очевидно, що вони будуть чималими. Більш доступні цінники чекають від бюджетних забудовників. Таких, наприклад, як державний Укрбуд.

Пізніше почнуть з'являтися орендні новобудови в передмісті Києва. До середини 2020 року, наприклад, повинен бути добудований дохідний будинок в селі Ходосівка (РК Vlasna). Проект передбачає будівництво 7-поверхового будинку в складі РК на 50 квартир площею від 34 до 96 кв. м. Забудовник розповів, що очікує заробляти на одній квартирі близько 12-14% її вартості в рік. І активно розширювати цей бізнес.

Збільшення кількості недорогих дохідних будинків дозволить хоча б частково вирішити квартирне питання в Києві і Україні. Правда, забудовники відразу попереджають, що за власні кошти не зможуть поставити подібні будівництва на потік. Масовість можлива лише за умови активної державної фінансової підтримки.