Ємелін день

21 січня відзначається народне свято Ємелін день. Він отримав таку назву на згадку про преподобного єпископа Еміліана Кізічеського, який жив к 9 столітті.

Якщо в Іванів день «запивали» щастя дівчат, яких насильно видавали заміж, то на Омелька приходила черга хлопців. Батьківське рішення про шлюб не завжди збігалося з бажанням нареченого, але вважалося, що якщо «залити» подружжя спиртними напоями, тоді «стерпиться — злюбиться».

Еміліан Кізічеський

Ще в цей день прийнято пригощати кума та куму. Вважається, що цей звичай приносить здоров'я дітям. Приходячи до званого обіду, куми дарували подарунок — брусок мила і рушник. При першому купанні дитини слід мити цим милом і обтирати рушником, примовляючи: «З гусака вода, з мого дитятки худина!».

Омелян також носить прізвисько Перезимник. Це означає поворот зими до весни і обіцяє швидку зміну погоди. При цьому заметіль у цей день вважалася звичайним явищем, проте в народі помічали напрям вітру. Якщо дме з півдня, значить літо буде дощовим.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Міжнародний день обіймів

В цей день відзначається Міжнародний день обіймів (International Hug Day), який було засновано в США в 1986 році під назвою Національного дня обіймів (National Hugging Day), а потім став популярним по всьому світу.

За традиціями свята, укласти в дружні обійми в цей день можна навіть незнайому людину. На жаль, досі невідомо, кому вперше в голову прийшла ідея «тісного» святкування, і чому вибрана саме дата 21 січня. Прийнято вважати, що ініціаторами свята є американські студенти.

Варто відзначити, що в це свято хлопці та дівчата укладали в свої обійми один одного без жодного натяку на близькість. Крім того, на честь дати в останні роки проводять різноманітні флешмоби і концерти. Люди вірять, що під час дружніх обіймів можна також обмінятися душевним теплом.

Іменини в цей день

Василь, Василина, Віктор, Володимир, Георгій, Григорій, Дмитро, Домініка, Євген, Омелян, Іван, Ілля, Михайло, Пафнутій, Юліан.