Історія свята

Старшим братом Григорія була святитель Василій Великий. Григорій народився і виховувався як раз під час аріанських суперечок, при цьому зміг отримати гарну освіту і навіть навчав красномовству інших. У 372 Василій Великий висвятив його на єпископа Ніси (місто в Каппадокії). Практично через 10 років він став одним з головних діячів Другого Вселенського Собору, який скликали в Константинополі проти Македонія і його єресі щодо сутності Святого Духа. Тоді ж став ініціатором доповнення Нікейського Символу віри. У 386 році виголосив надгробне слово перед царицею Плакиллой в Константинополі. А в 394 році був присутній на Помісному Соборі, який скликали, щоб вирішити церковні справи Аравії. Григорій полум'яно захищав Православні догмати і ревно навчав свою паству, але при цьому був дуже милосердним і співчутливим, був заступником своєї пастви і перед суддями. Святитель був великодушним, терплячим і миролюбним.

Традицією свята

Святитель Григорій отримав на Русі прізвисько Літовказник, тому що у цей день передбачали, яким буде літо – з посухами або з дощами. Вважалося, що якщо на стоги опуститься іній, значить все літо буде дуже сиро, а якщо дув південний вітер, то буде багато гроз.

Також в день Григорія Літовказника хороші господарі поступово вже планували весняні роботи і готували інвентар для цього. Прийнято було перебирати зерно для посадки і перевіряти засіки. При цьому вся робота проводилася обов'язково вручну. Великі зерна залишали на посадку, а дрібні відправляли на млин, щоб зробити борошно.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів
Показати ще

Як раніше повідомляв Знай.ua, дізнатися про свою долю на цьому тижні для всіх знаків Зодіаку можна в нашому тижневому гороскопі.

Нагадуємо, пити чай або каву не виймаючи ложечку з чашки вважається поганим тоном. Однак крім цього існують прикмети, за якими потрібно обов'язково виймати ложку з чашки.

Знай.uaЗнай.иа повідомляв про те, що археологи натрапили на криваву спадщину Сталіна, вміст схованки шокував світ.