Кір в Україні, перетворившись із звичайної дитячої хвороби на загрозу національного масштабу, продовжує косити людей, не дивлячись на вік, стан чи стать. Все нові і нові повідомлення про захворюваність на кір нагадують фронтові зведення: захворіли четверо лікарів, помер однорічний малюк, планується "спецоперація" з масової вакцинації в західних областях.

Тому не дивно, що запримітивши декілька прищиків на обличчі у малюка, батьки впадають в паніку: а раптом це кір?

Про те, які симптоми виникають при цьому захворюванні і як виглядає висип при різних хворобах, розповіла дитячий інфекціоніст, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця кандидат медичних наук Людмила Палатна.

"Спочатку висипу немає, а кір нагадує звичайну застуду, яка починається досить гостро. У дитини підвищується температура, яка іноді досягає 39-40 градусів, виникають сухий кашель і першіння в горлі, нежить, кон'юнктивіт", - цитує слова лікаря видання "Факти".

У цей час важко розпізнати кір не лише батькам, а й лікарям. Натякнути на інфекцію може характерна ознака – боязнь світла і сльозоточивість. Через те що набрякають повіки, дитина мружиться і не може дивитися на світ. Ще одна підказка - висипка на слизових, що нагадує розсипану манну крупу (плями Філатова-Коплика). Така висипка з'являється на слизовій оболонці щік, яснах, іноді - на статевих органах.

Але у 10-15 % дітей цього симптому може не бути або він виражений слабо. Тому остаточний діагноз стає ясним, коли на четвертий-п'ятий день у дитини з'являється типова для кору висипка у вигляді вузликів (папул) і плям, які поступово збільшуються і зливаються. Спочатку висипання виникають за вухами, на обличчі і шиї, на другий день опускаються на плечі і тулуб, потім - вниз, аж до стоп. Обличчя дитини виглядає одутлим, повіки - набряклими, і здається, ніби малюк щойно плакав.

Батьки у таких випадках намагаються чимось змащувати висипку. Однак лікарі категорично не рекомендують це робити.

"Не можна змащувати шкіру кремом або маззю, протирати відварами трав. Через чотири-п'ять днів висип згасає і блідне (це називається цвітіння коровий висипу), а стан дитини поступово поліпшується", -каже дитячий інфекціоніст.

Однак, за словами медиків, у тих, хто був щеплений, але організм не відповів на щеплення, картина висипу може відрізнятися. Висипка розкидана рідше, вона не зливається в суцільні плями.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Але іноді батьки приймають за кір висипку при інших захворюваннях.

Як виглядає висипка при різних хворобах.

Вітряна віспа.

Висип при нагадує водянисті пухирці, які сильно сверблять. Вони розкидані густіше чи рідше. З'явившись на грудях і спині, поступово поширюються на обличчя, голову (причому і на волосяну частину теж), руки і ноги.

Вірус Коксакі.

Хоча висипання дуже схожі на прояви вітрянки, але сверблять рідко. Ще одна особливість цієї інфекції в тому, що висип (інколи у вигляді пухирів) спочатку з'являється навколо рота, на долоньках і стопах дітей (не дарма це захворювання називають "рука-нога-рот").

Краснуха.

Хоча раніше в медичних картах дітей можна було зустріти дивний діагноз - корова краснуха, насправді такої інфекції немає: краснуха і кір - це окремі інфекційні хвороби. Рожева дрібна висипка при краснусі з'являється в перший день захворювання, і зазвичай на обличчі. Дуже швидко поширюється по всьому тілу. Висипання не зливаються, на відміну від кору. Хвороба в основному протікає легко з незначними симптомами: збільшуються шийні лімфовузли, іноді виникає біль під час руху очима. Висип зникає через два-чотири дні після появи.

Скарлатина.

Висип нагадує крихітні червоні точки. З'явившись в області пахв, на шиї і грудях, в паху, вони швидко поширюються по всьому тілу. На дотик шорсткі і нагадують наждачний папір. Можуть свербіти. На обличчі помітно виділяється блідий носогубний трикутник, позбавлений висипань. У міру того, як висип зникає, шкіра починає лущитися, особливо в області паху і на руках.

Медики не втомлюються застерігати батьків: поки лікар не визначив, з якої причини з'явилася висипка, краще її нічим не змащувати, не прикладати примочки. Це може спотворити типову картину проявів хвороби і ускладнити діагностику. Адже, крім названих захворювань, висипка може бути проявом герпес-вірусної інфекції, інфекційного мононуклеозу, аденовірусної інфекції, алергічної реакції і багатьох інших порушень.

Нагадаємо, Україна лідирує по захворюваності на кір в Європі. За даними МОЗ, з початку року від ускладнень кору померло п'ятео людей, а захворіли 8498 людей. Близько 390 тисяч дітей до 18 років не мають необхідної кількості щеплень від кору. Запобігти захворюванню може тільки вакцинація.

Як повідомляв портал Знай.ua, лікарі розказали, як не захворіти на кір.

Також Знай.ua писав, українські медики зафіксували у військовій частині у Вінницькій області спалах кору.