Початок року всі українці пам'ятають відмінно. Не так за новорічними ялинками та мандаринам, як за "драконівськими" рахунками за газ, де тарифи виявилися завищеними як мінімум в три рази. Квитанції з незрозумілими цифрами прийшли сотням тисяч клієнтів облгазів без лічильників. У "Нафтогазі" заявляють, що це була передвиборча провокація з боку газових посередників. Глава Міністерства соціальної політики Андрій Рева закликав українців не платити за цим "фейковим" квитанціями, а платити за газ за колишньою нормою. Це стосується виключно тих, у кого не встановлені прилади обліку

Сотні тисяч українців були неприємно здивовані в січні, отримавши рахунки за газ. Суми у тих, хто користується послугами облгазів без приладів обліку, несподівано виросли майже в три рази. У НАК «Нафтогаз України» заявляють, що газові посередники влаштували провокацію перед виборами, а міністр соціальної політики Андрій Рева закликав споживачів ігнорувати «завищені» платіжки, а розраховуватися за колишніми нормами. Це стосується виключно тих, у кого немає газових лічильників.

Як пише видання Реал, якщо в платіжках за листопад норма споживання блакитного палива на трьох осіб, прописаних у квартирі, становила 9,9 куб. м, то в грудневих в такому разі вже зазначалося 29,4 куб. м. Відповідно, і плата збільшилася з 84,63 грн до 251,38 грн. в місяць. Крім того, у багатьох регіонах облгази почали нараховувати споживачам невідомо звідки виникли борги.

З чого такий реверанс? Почалося все з звернення кількох обласних газових компаній в суд з вимогою оскаржити урядова постанова від 2016 року, знижувала норми споживання газу для домогосподарств, не обладнаних газовими лічильниками. Нагадаємо, тоді в Кабміні заявляли, що норма завищена і вона дозволяє облгазам отримувати набагато більшу компенсацію від держбюджету за субсидиантов. Облгази пішли в суд.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Після проходження декількох інстанцій, Верховний суд України таки задовольнив їх позов і визнав дану постанову Кабміну недійсним. Після такого судового рішення постачальники газу повідомили, що будуть виставляти рахунки населенню за нормами, встановленими у 1996 році, які в 2,97 рази вище скасованих.

Нагадаємо, українцям дозволили не платити за комуналку.

Також ми писали, що Рева шиканув на різдвяні свята так, що українських пенсіонерів можна годувати 10 років