27 січня православна церква вшановує пам'ять рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії.

Ніна жила в IV столітті в Єрусалимі і була племінницею патріарха Ювеналія. Вона з дитинства полюбила Ісуса Христа і не розуміла людей, які противилися цій вірі. Коли її батько пішов у пустелю, а мати стала діаконісою, Ніну виховувала стариця. Від неї дівчинка почула чудові історії про Грузію (раніше Іверія).

Пізніше вона дізналася, що Грузія ще не прийняла християнство. Вона молилася до Пресвятої Богородиці, просячи її допомоги в апостольському служінні і набутті Хітона Господнього. Діва Марія, почувши молитви юної праведниці, явилася уві сні їй, вручила хрест з виноградної лози і направила до Іверії, обіцяючи своє заступництво.

Патріарх Єрусалимський благословив Ніну на подвиг апостольського служіння. Дивом уникнувши по шляху мученицької смерті від вірменського царя Тірідата, вона прибула до Грузії близько 319 року. У Мцхеті, стародавній столиці Грузії, проповідниця знайшла притулок у сім'ї бездітного садівника, своїми молитвами вона допомогла його дружині звільнитися від безпліддя і увірувати в Христа. Слава про Ніну поширилася в околицях. У день Преображення Господнього по молитві святої Ніни буря знищила на високій горі язичницькі ідоли.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Пізніше свята Ніна зцілила від тяжкої недуги грузинську царицю Нану. Прийнявши хрещення, та стала ревною християнкою. Однак навіть незважаючи на чудесне зцілення дружини цар Міріан за намовою язичників ледь не піддав святу Ніну жорстоким мукам. Врятувало її те, що померкло сонце і непроникна імла вкрила місто. Цар раптово осліп, а вражена жахом свита почала благати своїх язичницьких ідолів про повернення денного світла, але марно. Тоді вони звернулися до Бога. Морок миттєво розсіявся, і засяяло сонце. Цар Міріан, зцілений святою Ніною від сліпоти, прийняв хрещення разом зі своєю свитою.

На тому місці, де святій Ніні відкрився Хітон Господній, спорудили перший у Грузії християнський храм. У 324 році візантійський імператор Костянтин на прохання царя Міріана надіслав до Грузії єпископа, двох священиків і трьох дияконів, і в країні остаточно утвердилося християнство.

Через кілька років вона вирішила відвідати Кахетію, де своїми молитвами і промовами звернула в християнство царицю Софію. Понад 35 років вона здійснювала подвиги і померла 14 січня 335 року.