Щорічно 28 січня весь світ відзначає Міжнародний день захисту персональних даних (Data Protection Day). Вперше дату відзначили ще в 2007 році.

Це свято заснував 26 квітня 2006 року комітет міністрів Ради Європи для того, щоб користувачі мережі не забували про дотримання правил поведінки в інтернеті, які допомагають убезпечити їх віртуальне і реальне життя. Зазначимо, що в деяких країнах це свято називається «Днем конфіденційності» (Data Privacy Day).

Примітно, що дата відповідає річниці підписання Конвенції Ради Європи від 28 січня 1981 року «Про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних».

Дана Конвенція стала першим міжнародним зобов'язуючим інструментом у сфері захисту персональних даних, який визначив механізми захисту прав людини на недоторканність її приватного життя, а також надав визначення поняття «персональні дані».

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Основними принципами обробки та захисту персональних даних, пропонованими зазначеною Конвенцією, стали сумлінність та законність отримання та обробки персональних даних; зберігання персональних даних для визначених і законних цілей та не використання їх у спосіб, не сумісний із цими цілями.

Захист персональних даних повинен здійснюватися із застосуванням відповідних заходів безпеки, що унеможливлює випадкове або несанкціоноване знищення або випадкову втрату, а також запобігає несанкціонованому доступу, зміні та поширенню персональних даних.

На даний час робочими групами розробляються пропозиції по оновленню Конвенції з метою підвищення рівня стандартів захисту даних не тільки в Європі, але і по всьому світі.

Подальший розвиток передбачається у концепції надання згоди на обробку персональних даних, принципи інформованості суб'єктів персональних даних, використання та поширення інформації про особу, поширення обробки даних у знеособленому вигляді, посилення інституційної спроможності уповноваженого органу з захисту персональних даних і т.п.