У мережі показали відео із життя українців у США, які за роки перебування на чужині не лише не забули рідну мову і традиції, а продовжують розвивати та плекати їх у Америці.

Про це повідомляють українські ЗМІ.

За роки перебування у США українська громада створила величезну кількість установ та організацій, розбудувала церкви, школи та бізнеси по всій країні. Громада міста Філадельфія та її передмістя – одна з найбільших, найуспішніших та найактивніших. Окрім традиційних церков, місцевих українців об’єднує Український освітньо-культурний центр.

"Що це значить – служити? Мати садочок, мати українську школу, мати Союз українок. Ми маємо українську бібліотеку, три хори, окремо дитячий хор, "Пласт" і "СУМ", – розповідає президент Українського освітньо-культурного центру Андреа Жаровська.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Для наймолодших українці відкрили дитячий садочок "Світличка", всі вихователі – з України, мають педагогічну освіту, спілкування виключно українською.

"Ми святкуємо всі українські свята, які їхні однолітки, наші родичі, наші родини святкують в Україні. Ми стараємось тут дітям прищепити любов та знання того, що ми є українці. Із самого початку існування "Світлички" основними засадам стали два гасла – це Бог та Україна", – розповідає адміністратор закладу Руслана Фартачук.

Втім, головне, кажуть батьки – тут закладають основи української мови.

"Ми повинні плекати наших дітей, робити їх свідомими громадянами і давати їм поштовх для того, щоб вони йшли у велику політику. Ми вирішили, що ми закцентуємо увагу на наших дітях-підлітках. Тому був створений спеціальний громадський клуб при українській школі, куди увійшли діти-підлітки, які цікавляться громадським життям. Вони почали з нами їздити на зустрічі в Конгрес. Вони проявляють дуже великий інтерес, активність, і я сподіваюсь, що ми ростимо свого роду майбутніх конгресменів чи сенаторів", – каже громадська активістка Ірина Мазур.

Особливо пишаються українці етнічним танцювальним колективом "Волошки", який конкурує за державні гранти з престижними Філадельфійським симфонічним оркестром та Пенсильванським балетом. Художній керівник колективу Тарас Левицький називає своїх танцюристів культурними дипломатами України.

Нагадаємо, у мережі набирає популярність відео, в якому дві жінки пенсійного віку, представники української діаспори, які мешкають у США, переконують російського журналіста у тому, що Україна — древніша за Росію.

Як повідомляв раніше Знай.ua, для представниці української діаспори Олекси Чопівської акція протесту проти організованого за участю посольства РФ “Концерту за єдність” у Вашингтоні закінчилася арештом.

Також Знай.ua писав про те, що кримська випускниця показала усій Україні приклад патріотизму.