Посол Євросоюзу в Росії Маркус Едерер висловив свій протест проти незаконного ув'язнення українським моряків, судно яких було захоплено у Керченській протоці 25 листопада.

Полонені українські моряки
Полонені українські моряки

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на заяви представників ЄС.

У повідомленні йдеться, що Маркус Едерер здійснив офіційний демарш перед заступником міністра закордонних справ РФ Олександром Грушко через утримуваних в російській в'язниці українських військовополонених.

Полонені українські моряки
Полонені українські моряки

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Зустріч відбулася в середу, 30 січня, повідомляють представники Євросоюзу.

"Посол нагадав добре відому позицію ЄС щодо затримання Росією українських військовослужбовців, яке триває", - йдеться в заяві.

У ЄС додають, що очікують від Росії негайного звільнення 24 захоплених українських моряків, а також поваги їхніх прав на юридичний захист та безперешкодний доступ до них консульських співробітників.

Окрім того Брюссель закликає Москву забезпечити доступ пораненим морякам до належної медичної допомоги. А застосування Росією сили 25 листопада минулого року знову назвали "неприйнятною".

захоплені українські моряки
захоплені українські моряки

У свою чергу постпредство РФ при ЄС трактувало зустріч по-іншому.

У його заяві наголошується, що обговорювалася "ситуація в Україні в контексті порушення українськими ВМС держкордону Росії в районі Керченської протоки, що мало місце 25 листопада 2018 року".

У Москві в свою чергу відповідають нахабними заявами: вони хотіли б побачити з боку ЄС "принципового підходу щодо грубих порушень прав людини, дискримінації національних і мовних меншин, а також проявів неонацизму та антисемітизму в Україні".

Володимир Путін
Володимир Путін

Варто зазначити, що демарш - класичний інструмент в дипломатії, що означає виступ уряду або дипломатичних органів однієї держави перед урядом іншої держави з метою заявити свою позицію та висловити протест.

Нагадаємо, український моряк Володимир Терещенко написав листа сестрі, в якому розповів про нелюдські умови утримання незаконно затриманих.

Як повідомляв раніше Знай.ua, адвокатів поранених українських моряків і представника СБУ поінформували, що найближчим часом їх переведуть до СІЗО.

Також Знай.ua писав про те, що адвокат Сергій Бадамшин відвідав полоненого моряка Василя Сороку в СІЗО "Лефортово".