До нового навчального року ще далеко, але школи активно набирають дітей в перший клас: складають списки учнів, а в деяких школах в лютому навіть будуть батьківські збори.

Для батьків дітей, яким до 1 вересня 2019 року виповниться сім років або перевищуватиме шість, питання, йти в перший клас чи ні, вирішене. Над ним зараз ламають голову батьки п'ятирічок. Адже у них є варіант: або віддавати дитину в школу в 6 років, або почекати ще один рік. Дане рішення залежить від того, чи готова дитина йти до школи.

діти
діти

"Це інтегративний рівень розвитку, який можна умовно звести до чотирьох критерів. Це інтелектуальний, емоційний, соціальний і фізичний розвиток. В ідеалі до першого класу малюк повинен бути достатньо "зрілим" за всіма цими параметрами, і біологічний вік тут не має значення", - каже Ірина Ситкарева, дитячий, сімейний психотерапевт багатопрофільної клініки "Медиком".

Ірина Ситкарева і Вікторія Кметик, дитячий психолог психологічного центру "Альтера", розповіли, як можна перевірити готовність дитини в асоціальному плані, інтелектуальному, фізичному та соціальному.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще


Вимірювання інтелекту не знаннями, а увагою

Рівень інтелекту дитини не вимірюється кількістю знань. Найважливіший критерій – це рівень довільної уваги.

"Як довго малюк може утримувати увагу на картинці або історії? Любить роздивлятися виммельбухи (книги з величезною кількістю промальованих деталей, але без єдиного слова? Слухає чиїсь розповіді? Мова йде не про мультфільми, бо коли яскраво, голосно та багато руху, включається мимовільна увагу. Ми ж говоримо про увагу, яка пов'язана з якимось вольовим зусиллям, зі здатністю дитини зосередитися і переключитися на те, що в даний момент йому може бути не надто цікаво. Якщо ця здатність є, він зможе без особливих зусиль зі свого боку дивитися на дошку, а не у вікно, і слухати вчителя, а не сусіда по парті", - каже психолог.

Наступний навик, який вказує, чи готовий дитина до навантажень – це можливість орієнтування в просторі. Воно вимірюється по тому, як він орієнтується будинку і пам'ятає, яка річ де лежить. Знає він де право/ліво, в курсі де знаходиться найближчий магазин або аптека.

Проекція власних страхів

Як зазначають психологи, у батьків підвищена тривожність майбутніх першокласників. Вона здатна передатися дитині і викликати, наприклад, страх перед навчальних закладів або перешкодити адаптації.

Зробіть власні страхи вашими друзями. Боїтеся, що дитину почнуть ображати? Подумайте, як цього можна уникнути. Приміром, якщо дитина часто соромиться, запишіть її в театральну студію або на єдиноборства. Їй страшно? Проведіть екскурсію у шкільний заклад і познайомте з майбутнім педагогом.

Нагадаємо, ЗНО 2019: опублікували корисну шпаргалку для абітурієнтів

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Дітей без щеплення можуть не пустити в школу: подробиці рішення Моз

Також Знай.ua" писав про те, що Поліція візьметься за батьків прогульників: українців навчать виховувати дітей